Mariano Rajoy
Španielsky premiér Mariano Rajoy. PHOTO: PHOTO: © European Union-EP.

Katalánci majú šancu na osamostatnenie. Vo voľbách vyhrali separatisti

BARCELONA / Parlamentnú väčšinu potrebnú na sformovanie novej regionálnej vlády získali vo štvrtkových voľbách v Katalánsku strany, ktoré sa zasadzujú za osamostatnenie tohto regiónu od Španielska. Po zrátaní 99 percent odovzdaných hlasov je zrejmé, že vo voľbách zvíťazila strana Ciutadans (Občania), čo je katalánska pobočka celošpanielskej strany Ciudadanos.

V 135-člennom regionálnom zbore separatisti dostanú 70 mandátov, teda len o dve miesta menej ako po voľbách v roku 2015. Tento výsledok je ranou pre španielsku vládu, ktorá voľby vyhlásila v nádeji, že katalánski separatisti väčšinu stratia.

Strana Ciutadans, ktorá by mala v parlamente disponovať 37 kreslami, je síce za zachovanie Katalánska v rámci Španielska, no nebude mať s kým sformovať väčšinovú vládu. Na druhom mieste skončila podľa predbežných výsledkov strana Spoločne pre Katalánsko vedená Madridom zosadeným katalánskym prezidentom Carlesom Puigdemontom, ktorá by mala mať v parlamente 34 zástupcov, a tesne za ňou Katalánska republikánska ľavica s predpokladaným ziskom 32 kresiel.

Výsledky tak vyzerajú byť presne opačné, ako dúfal španielsky premiér Mariano Rajoy. Jeho zámerom bolo totiž odstaviť od moci regionálnych politikov, ktorí sa zasadzujú za samostatnosť.

Poznačené nepokojmi

Katalánske regionálne voľby boli výrazne poznačené nedávnymi nepokojmi medzi regionálnymi predstaviteľmi a vládou v Madride. Predseda strany Spoločne pre Katalánsko Puigdemont viedol predvolebnú kampaň z Bruselu, pretože v Katalánsku by ho španielska polícia zatkla. Predsedu Katalánskej republikánskej ľavice Oriola Junquerasa dokonca aj pred voľbami a počas nich vo väzení neďaleko Madridu.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Španielsky premiér Rajoy rozpustil doterajší katalánsky parlament a vyhlásil nové voľby v reakcii na katalánske referendum o samostatnosti, ktoré sa konalo 1. októbra, a na následné vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom. Referendum aj vyhlásenie parlamentu Madrid označil za nelegálne a neplatné. Proti účastníkom katalánskeho referenda nečakane tvrdo zasiahli španielski policajti, ktorí následne pozatýkali aj najvýznamnejších politických predstaviteľov Katalánska, okrem tých, ktorým sa podarilo utiecť do Belgicka.

Rekordná bola vo štvrtok volebná účasť. Podľa doterajších informácií po spočítaní 99,89 percent hlasov bolo jasné, že k urnám prišlo 81,94 percent z 5,5 milióna voličov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices