volebne pravo, volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rok 2018 bude rokom volieb. K urnám poputujú aj Slováci

BRATISLAVA / V roku 2018 čakajú Slovákov komunálne voľby. V našom regióne ale nie sme jediní, kto bude voliť. Medzi najsledovanejšie voľby sa pravdepodobne zaradia prezidentské voľby v Rusku, voľby do Senátu v USA či voľby v Taliansku.

V roku 2018 začínajú vo voľbách Česi. Voliť budú v prvom kole prezidentských volieb už v piatok a v sobotu. „Ak by zvíťazil Miloš Zeman, je to dobrou správou pre premiéra Babiša, pretože podrží jeho vládu, ale niektorí politici by to mohli považovať za trend vzďaľovania sa od európskeho mainstreamu,“ uviedol analytik portálu Euractiv.sk Radovan Geist.

Neistý výsledok volieb očakávajú analytici pri marcových voľbách v Taliansku. V krajine o moc súperí stredopravá berlusconiho koalícia, stredoľavé strany a Hnutie piatich hviezd. Zadĺžené Taliansko je veľkou krajinou, pri ktorej sa ešte pred pár rokmi uvažovalo, či nebude potrebovať záchrannú pôžičku. „Ide skôr o to, že tam môže zvíťaziť niekto, kto znepokojí trhy alebo nestabilita, ktorá môže znepokojiť trhy a vtedy sa môže zvýšiť tlak na Taliansko. Vtedy môže nastať situácia, kedy Taliansko bude musieť požiadať o pôžičku z eurovalu,“uviedol Geist.

Voľby lokálne i prezidentské

Voliť sa bude aj vo Švédsku, v ktorom bude dôležitý výsledok švédskych demokratov, ktorí majú mnohé kontroverzné postoje. Voľby čakajú aj Maďarsko, no tam sa žiadne výraznejšie zmeny neočakávajú. Lokálne voľby sa očakávajú aj v Poľsku. Pre konflikt poľskej vlády s Európskou komisiou bude tieto voľby sledovať zrejme aj Brusel. 

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Ešte v januári budú svojho prezidenta voliť Cyperčania a v rovnaký deň aj Fíni. V júli si zas nový parlament volia v Slovinsku a kolo volieb zrejme uzatvoria Íri.

Voľby sa budú konať aj mimo hraníc Európskej únie, a to konkrétne v Rusku aj v USA. Zatiaľ čo Američania si budú voliť tretinu Senátu a nových členov Snemovne reprezentantov, v Rusku si zvolia prezidenta na nové funkčné obdobie. „Vieme, že vyhrá Putin, ale ak by to bolo sprevádzané nepokojmi, skomplikovalo by to normalizáciu vzťahov s Európskou úniou,“ uviedol Geist na adresu nadchádzajúcich ruských volieb. Na druhej strane, ak by podľa Geista Trump stratil republikánov, bolo by to pre neho oslabením a politickou porážkou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices