zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 4. týždňa 2018

TÝŽDEŇ V ZNAMENÍ KOMENTÁROV ZO SVETOVÉHO FÓRA V DAVOSE

NEMECKO: Nemecké indexy ZEW nielenže prekonali predošlé hodnoty, ale vysoko nad preskočili aj trhové odhady. Index ZEW mapujúci súčasnú situáciu v Nemecku vzrástol v januári o 5,9 bodov na rekordných 95,2 bodov. Aj očakávania, čo sa týka budúcnosti nemeckej ekonomiky, podľa indexu ZEW sú priaznivé, keďže index vzrástol o 3 body na januárových 20,4 bodu. V oboch prípadoch trhový konsenzus počítal zhodne len s miernym rastom, a to o 0,3 bodu. Sklamanie však priniesol index PMI vo výrobnom sektore, ktorý v januári dosiahol 61,2 bodu a zaostal tak za decembrovou úrovňou aj za odhadmi trhov. Priaznivo sa ale vyvíjal nemecký PMI v sektore služieb, ktorý s úrovňou 57 bodov prekonal predchádzajúcu hodnotu aj trhové očakávania. Kompozitný PMI index sa v dôsledku tohto zmiešaného vývoja vo výrobe a službách takmer nezmenil oproti decembru a dosiahol 58,8 bodu. Táto hodnota je v tesnej blízkosti 6,5-ročného maxima, ktoré bolo dosiahnuté v decembri a poukazuje na silu nemeckej ekonomiky. Priaznivo sa vyvíja dôvera spotrebiteľov v Nemecku, ktorá podľa prieskumu GfK vzrástla za február o 0,2 bodu na 11 bodov. Index podnikateľskej dôvery IFO v Nemecku sa vyvíjal pozitívne, keď vzrástol v januári o 0,4 bodu na 117,6 bodu. Podindex IFO hodnotiaci súčasnú situáciu v nemeckej ekonomike vzrástol v úvode roka o 2,2 bodu na svoju rekordnú úroveň 127,7 bodu. Podindex vyjadrujúci očakávania naopak klesol o 1,1 bodu na 108,4 bodu. Vývoj indexu IFO poukazuje na priaznivý vývoj v nemeckej ekonomike.

FRANCÚZSKO: Vo Francúzsku bol vývoj PMI indexov pozitívny. V sektore služieb dosiahol index úroveň 59,3 bodu, čím preskočil decembrovú hodnotu aj prognózu trhov. Vďaka tomu aj kompozitný PMI index v januári dosiahol hodnotu 59,7 bodu, čo predstavovalo mierne vyššiu úroveň ako v decembri a výraznejší rast oproti trhovým očakávaniam.

EUROZÓNA: V úvode roka index ZEW vyjadrujúci očakávania v menovom bloku vzrástol o 2,8 bodu na 31,8 bodov. Zverejnený bol ešte prvotný odhad spotrebiteľskej dôvery za eurozónu. Dôvera spotrebiteľov začiatkom roka vzrástla na 1,3 bodu, čo je najvyššia hodnota od leta 2000. Trhový konsenzus počítal len s miernym rastom, a to o desatinu bodu. Index PMI vo výrobe sklamal, keď v januári zaznamenal 59,6 bodu, čím podliezol decembrovú hodnotu a nenaplnil ani prognózu investorov. V sektore služieb naopak PMI index vzrástol v januári oproti decembru na hodnotu 57,6 bodu, pričom investori očakávali pokles indexu. Kompozitnému indexu v eurozóne sa v januári podarilo taktiež výraznejšie zhodnotiť na úroveň 58,6 bodu.

USA: „V USA bol vývoj PMI indexov zmiešaný. Darilo sa výrobnému sektoru, kde index v januári vzrástol na 55,5 bodu. Sektor služieb ale zaostal za decembrovou hodnotou aj očakávaniami investorov, keď index dosiahol úroveň len 53,3 bodu. Kompozitný PMI index v dôsledku toho taktiež v januári nedosiahol na svoju decembrovú hodnotu.

Počet nových US žiadostí o dávky v nezamestnanosti pribudlo za 3. týždeň 233 tisíc, čo bolo približne zhodné s trhovým konsenzom [235 tisíc žiadostí]. Ide tak o mierny nárast nových žiadostí oproti predchádzajúcemu obdobiu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

SVET: Minulý týždeň sa konalo Svetové ekonomické fórum [WEF] vo švajčiarskom Davose, na ktorom sa so svojimi prejavmi doslova predbiehali svetoví politickí lídri. Lídri Nemecka, Francúzska či Talianska hovorili o potrebe zmeniť smerovanie globalizácie a upozorňovali na problém šíriaceho sa populizmu. Taktiež sa všetci vyjadrovali „za“ budovanie silnejšej Európy. Nemecká kancelárka Merkelová vo svojom prejave naznačila potrebu silnejšej a jednotnejšej EÚ. Podobne sa vyjadroval aj francúzsky prezident Macron, ktorý zároveň vyzdvihol potrebu globálnej koordinácie daňovej politiky, aby sa zabránilo súťaženiu medzi krajinami v znižovaní daní. Kongresu v Davose sa zúčastnil aj americký prezident Trump, na ktorého prejav sa trhy sústreďovali, keďže jeho predchodcovia Bush a Obama sa WEF nezúčastňovali. Trump sa vyjadril aj na adresu izraelsko – palestínskeho konfliktu, keď povedal, že Palestínčania sa musia vrátiť k mierovým rokovaniam s Izraelom, inak od USA nedostanú finančnú pomoc. Taktiež poukázal na vynikajúce vzťahy medzi USA a Britániou, keďže už dlhšie sa šírili názory, že on a Mayová spolu nevychádzajú dobre. A nevyhol sa ani „obhajovaniu“ svojho protekcionistického politického programu „America First“.

GRÉCKO: Ministri financií eurozóny sa vyjadrili, že táto ostrovná krajina urobila pokroky, a to najmä vo fiškálnej oblasti. Vďaka tomu by mala byť uvoľnená ďalšia suma finančnej pomoci Aténam vo výške 6,7 mld. EUR a vyplácanie by malo začať už vo februári. K pokroku pomohlo to, že grécky parlament schválil balík reforiem [vrátane sprísnenia podmienok pre vyhlasovanie štrajkov a redukcie sociálnych dávok pre rodiny]. Podľa predstaviteľov Euroskupiny Atény posilnili spravodlivosť a efektívnosť sociálneho systému. Očakáva sa, že po skončení núdzového programu [v lete tohto roka] bude krajina sebestačná vo financovaní sa od zahraničných investorov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices