mapa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ by sa v budúcnosti mohla rozrásť o krajiny západného Balkánu

Prečítajte si, ako im EÚ asistuje pri potrebných reformách a v akej fázu sú jednotlivé rokovania.

O tom, že do EÚ by mali postupne vstúpiť aj krajiny západného Balkánu, sa hovorí už niekoľko rokov. Bulharsko, ktoré práve Únii predsedá, si ako jednu z priorít stanovilo, že im s tým pomôže. V máji sa o tom bude v Sofii konať špeciálny summit.

Európska komisia práve pracuje na stratégii rozširovania, kde predbežne ráta s tým, že v roku 2025 by mohli pristúpiť Srbi a Čiernohorci. O tejto stratégii sa bude rokovať aj počas februárového plenárneho zasadnutia  v Štrasburgu (5. – 8. februára).

Koho sa to týka?

Kandidátmi na členstvo v európskom klube sú Čierna hora, Albánsko, Srbsko a FYROM. Kosova a Bosna a Hercegovina sú zatiaľ potenciálnymi kandidátmi.

Kto môže byť kandidátom na členstvo v EÚ?

O členstvo v EÚ sa môžu uchádzať európske krajiny, ktoré rešpektujú demokratické hodnoty Únie. Musia mať stabilné inštitúcie garantujúce demokraciu a právny štát a fungujúce trhové hospodárstvo. Okrem toho musia byť schopné prevziať na seba záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ.

Ako prebieha proces rozširovania EÚ?

Krajina sa môže stať oficiálnym kandidátom, až keď splní základné politické a hospodárske kritériá a dotiahne potrebné reformy. Následne sa môžu začať rokovania o 35 kapitolách, ktoré pokrývajú rozličné oblasti európskej politiky. Po ukončení rokovaní a dosiahnutí potrebných reforiem a pripraví prístupová zmluva, ktorú musia ratifikovať všetky členské štáty EÚ ako aj pristupujúca krajina.  Až potom sa môže kandidát stať riadnym členom EÚ.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Aký pokrok doteraz dosiahli krajiny západného Balkánu?

V rokovaniach doteraz najviac pokročili Srbsko a Čierna hora. Čiernohorci otvorili 30 kapitol a predbežne uzavreli tri a Srbi ich otvorili 12 a predbežne uzavreli dve.

EÚ týmto krajinám už pomáha finančne aj politicky a postupne im otvára svoj vnútorný trh.

Akú úlohu to zohráva Európsky parlament?

Poslanci každý rok diskutujú a hlasujú o správach hodnotiacich pokrok každej krajiny, čo umožňuje identifikovať oblasti, na ktorých musia ich lídri ešte popracovať.

Parlamentný súhlas je potrebný aj pred samostatným vstupom novej krajiny do EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices