benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Nárast majetkových nerovností oslabuje dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie

Dôležitou témou dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) sú dôsledky prehlbovania sociálno-ekonomických rozdielov v jednotlivých štátoch Európskej únie (EÚ). 

Ide o jeden z následkov ekonomickej a dlhovej krízy z uplynulých rokov. Spôsobila totiž výraznejšie otváranie sa nožníc majetkovej nerovnosti v rámci spoločnosti. Narastá pocit nespravodlivosti, čo môže viesť k oslabovaniu dôveryhodnosti inštitúcií štátu,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

Slovensko je na tom z pohľadu miery majetkovej a príjmovej nerovnosti v porovnaní s inými štátmi EÚ v súčasnosti relatívne dobre. Je to nepochybne aj dôsledok presadzovania sociálno-demokratických politík posledných vlád. Omnoho väčšia miera nerovnosti je momentálne v južných krajinách Únie, v pobaltských štátoch, či vo Veľkej Británii,“ priblížila europoslankyňa.

Znižovanie sociálno-ekonomických rozdielov spočíva v rovnomernejšej distribúcii bohatstva v rámci spoločnosti.Znamená to aj vyššiu mieru progresívneho zdanenia pre bohatých a naopak znižovanie daňovej záťaže pre strednú triedu. Rovnako treba aktívne zjednodušovať prístup na pracovný trh ľuďom, ktorí sú ohrození sociálnym vylúčením,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices