Dombrovskis, Katainen
Eurokomisári Valdis Dombrovskis a Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union.

EÚ chce vytvoriť finančný trh s vyššou mierou hospodárskej súťaže a inovácie

Európska komisia prezentuje akčný plán venovaný možnostiam využitia príležitostí, ktoré ponúkajú inovácie v oblasti finančných služieb poskytovaných prostredníctvom technológií.

Európa by sa mala stať globálnym centrom finančných technológií (FinTech), kde podniky a investori z EÚ môžu čo najlepšie využívať výhody, ktoré ponúka jednotný trh v tomto rýchlo sa rozvíjajúcom odvetví. Ako prvý významný výstup Komisia tiež predkladá nové pravidlá, ktoré pomôžu platformám kolektívneho financovania rásť v rámci jednotného trhu EÚ.

V predloženom akčnom pláne sa počíta s tým, že sa finančnému sektoru umožní využívať rýchly pokrok v oblasti nových technológií, ako sú napríklad blockchain, umelá inteligencia a cloudové služby. Zároveň má zabezpečiť, aby trhy boli bezpečnejšie a umožňovali jednoduchší prístup pre nových aktérov. Bude to prínosom pre spotrebiteľov, investorov, banky a nových aktérov na trhu. Komisia okrem toho navrhuje celoeurópsku značku pre platformy, aby platforma, ktorá má licenciu v jednej krajine, mohla pôsobiť v celej EÚ.

Akčný plán je súčasťou úsilia Komisie o vytvorenie únie kapitálových trhov (CMU) a skutočného jednotného trhu s finančnými službami pre spotrebiteľov. Je tiež súčasťou snáh o vytvorenie jednotného digitálneho trhu. Cieľom Komisie je nastaviť právne predpisy EÚ na budúcnosť, aby sledovali rýchly technologický rozvoj.

Podpredseda Komisie zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti uviedol: „Na to, aby sa európske inovatívne spoločnosti mohli zapojiť do globálnej súťaže, potrebujú prístup ku kapitálu, priestor pre inovácie a rast. Tento zámer je základom nášho akčného plánu pre finančné technológie. Licencia EÚ na poskytovanie kolektívneho financovania by pomohla rozmachu platforiem kolektívneho financovania v Európe. Pomôže im vyrovnať sa investorom a spoločnostiam z celej EÚ. Podnikom a podnikateľom sa poskytne viac príležitostí ponúkať svoje nápady v rámci širšej základne investorov.“

Jyrki Katainen, podpredseda Komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť, uviedol: Nové technológie menia finančné odvetvie. Revolučným spôsobom menia prístup ľudí k finančným službám. Alternatívne zdroje financovania ako kolektívne financovanie alebo partnerské poskytovanie úverov priamo spájajú úspory s investíciami. Vďaka nim je trh prístupnejší pre inovatívnych podnikateľov, začínajúce podniky a malé podniky. Tento cieľ je jedným zo základných prvkov únie kapitálových trhov.“

Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabrielová vyhlásila: Digitálne technológie majú vplyv na naše hospodárstvo ako celok – občanov aj podniky. Technológie ako blockchain môžu priniesť ďalekosiahle zmeny v poskytovaní finančných služieb aj v iných oblastiach. Musíme vytvoriť rámec, ktorý umožní rozmach inovácií, riadenie rizík a ochranu spotrebiteľov.“ 

Akčný plán pre finančné technológie: 

Finančný sektor je najväčším používateľom digitálnych technológií a je významnou hybnou silou v digitálnej transformácii hospodárstva. V predloženom akčnom pláne sa stanovuje 23 krokov, ktorými by sa umožnil rozmach inovačných obchodných modelov, podpora šírenia nových technológií, zvýšenie kybernetickej bezpečnosti a integrity finančného systému. Sú medzi nimi tieto aktivity:

  • Komisia vytvorí Laboratórium EÚ v oblasti finančných technológií, v ktorom sa budú európske a vnútroštátne orgány stretávať s poskytovateľmi technológií v neutrálnom a nekomerčnom priestore.
  • Komisia už vytvorila monitorovacie stredisko a fórum EÚ pre technológiu blockchainu. Neskôr v roku 2018 bude informovať o výzvach a možnostiach kryptoaktív. Pracuje na komplexnej stratégii pre technológiu distribuovanej databázy transakcií a blockchain, ktorá sa týka všetkých odvetví hospodárstva. Distribuovaná databáza transakcií je informačná databáza, ktorá je spoločná pre celú sieť. Najznámejším druhom distribuovanej databázy transakcií je blockchain.
  • Komisia uskutoční konzultáciu na tému, ako najlepšie podporiť digitalizáciu informácií zverejnených kótovanými spoločnosťami v Európe, a to aj prostredníctvom využitia inovačných technológií na prepojenie národných databáz. Investori tak získajú oveľa ľahší prístup ku kľúčovým informáciám, aby mohli prijímať informované investičné rozhodnutia.
  • Komisia bude organizovať pracovné semináre s cieľom zlepšiť výmenu informácií, pokiaľ ide o kybernetickú bezpečnosť.
  • Komisia predloží plán s osvedčenými postupmi týkajúcimi sa tzv. experimentálnych regulačných prostredí (regulatory sandboxes), ktorý vychádza z usmernenia európskych orgánov dohľadu. Experimentálne regulačné prostredie je rámec vytvorený regulačnými orgánmi umožňujúci začínajúcim podnikom v oblasti finančných technológií a iným inovátorom realizovať živé experimenty v kontrolovanom prostredí pod dohľadom regulačného orgánu. Experimentálne regulačné prostredia získavajú popularitu, najmä na rozvinutejších finančných trhoch.
Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Nariadenie o kolektívnom financovaní:

Kolektívne financovanie umožňuje lepší prístup k financovaniu, a to najmä pre začínajúce podniky a iné malé podniky. Začínajúci podnik môže svoj projekt prezentovať na internetovej platforme a požiadať o podporu vo forme úveru (partnerské poskytovanie úverov) alebo vlastného kapitálu. Investori získajú zo svojich investícií finančný výnos. V súčasnosti je pre mnohé platformy ťažké expandovať do iných krajín EÚ. Práve preto je kolektívne financovanie v EÚ v porovnaní s ostatnými veľkými svetovými ekonomikami menej rozvinuté, a trh EÚ je fragmentovaný. Jednou z najväčších prekážok je absencia spoločných pravidiel v celej EÚ. Táto situácia značne zvyšuje náklady na dodržiavanie predpisov a prevádzkové náklady a bráni platformám kolektívneho financovania v expanzii do zahraničia.

Návrh týmto platformám uľahčí ponúkanie ich služieb v celej EÚ a podnikom, ktoré potrebujú finančné prostriedky, zlepší prístup k tejto inovatívnej forme financovania. Navrhované nariadenie po schválení v Európskom parlamente a v Rade umožní platformám požiadať o značku EÚ na základe jednotného súboru pravidiel. Táto značka im umožní ponúkať služby v celej EÚ. Investori budú v rámci platforiem kolektívneho financovania chránení jasnými pravidlami pre zverejňovanie informácií, pravidlami týkajúcimi sa správy a riadenia rizík a jednotného prístupu k dohľadu.

Súvislosti

V strednodobom preskúmaní akčného plánu pre úniu kapitálových trhov z júna 2017 sa zdôraznil potenciál finančných technológií zmeniť kapitálové trhy príchodom nových aktérov a efektívnejších riešení, posilnením hospodárskej súťaže a znížením nákladov podnikov a investorov. Uvádza sa v ňom, že Komisia vytvorí komplexný prístup s cieľom umožniť využívanie finančných technológií a s cieľom prehĺbiť a rozšíriť kapitálové trhy EÚ zapojením potenciálu digitalizácie.

Na účely prípravy akčného plánu pre finančné technológie Komisia vykonala v marci 2017 verejnú konzultáciu, aby zhromaždila názory zainteresovaných strán o dosahu nových technológií na finančné služby. V rámci verejnej konzultácie mnoho respondentov zdôraznilo, že finančné technológie a technologické inovácie vo všeobecnosti boli hnacou silou rozvoja finančného sektora. Priniesli obrovské príležitosti, pokiaľ ide o prístup k financovaniu, prevádzkovú efektívnosť, úspory nákladov a hospodársku súťaž.

Podnety k návrhu o kolektívnom financovaní sa zbierali počas prípravnej fázy, ktorá zahŕňala najmä vykonávanie akčného plánu pre úniu kapitálových trhov z roku 2015, verejnú konzultáciu o strednodobom preskúmaní akčného plánu pre úniu kapitálových trhov a konzultáciu o finančných technológiách z marca 2017.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices