Korcok Barnier
Štátny tajomník Ivan Korčok s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit M. Barnierom. PHOTO: Archív MZVaEZ.

Korčok na zasadnutí Rady GAC v Bruseli

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti sa dnes (20. marca) venovala návrhu záverov Európskej rady, ktorá sa zíde koncom týždňa v Bruseli. Delegáciu SR na uvedenom zasadnutí viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Jednou z kľúčových otázok, o ktorých budú rokovať lídri vo štvrtok, bude medzinárodný obchod, „ktorý pre nás predstavuje zdroj rastu a pracovných miest. Aj preto považujeme ohlásené kroky vo veci zavedenia ciel zo strany USA za neopodstatnené z ekonomického hľadiska, navyše nás poškodia aj politicky. Špirála protiopatrení je to posledné, čo potrebujeme.“ I. Korčok tiež potvrdil podporu aktuálne prebiehajúcim rokovaniam komisárky Malmström vo Washingtone o výnimke pre EÚ ako celok.

Hlavy štátov a vlád budú vo štvrtok tiež diskutovať o prípravách Samitu EÚ a západného Balkánu, ktorý sa uskutoční v máji v Sofii. V tomto kontexte štátny tajomník vyzdvihol dôležitosť úspešného výsledku samitu a správne nastavenej komunikačnej línie. „Toto stretnutie musí predstavovať politický stimul pre udržanie motivácie krajín západného Balkánu v reformných procesoch. Samit bude úspechom, ak dosiahneme rovnováhu medzi tým, čo môžeme štátom regiónu poskytnúť a tým, čo od nás očakávajú,” podčiarkol I. Korčok.

Ďalšou témou Rady bola otázka dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku, pričom Európska komisia informovala o aktuálnom stave rokovaní s poľskou vládou. Poľský zástupca prisľúbil doručenie reakcie na odporúčanie Komisie v priebehu dnešného dňa, kedy uplynie trojmesačná lehota. „Je potrebné poskytnúť poľskej vláde priestor pre naformulovanie odpovede, ktorá rozptýli obavy Komisie a členských štátov. Stále existuje vôľa vec riešiť a tým pádom aj možnosť vyhnúť sa hlasovaniu v tak zásadnej veci, ktorá by rozdelila členské štáty,“ komentoval priebeh diskusie I. Korčok.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Vo formáte EÚ27 lídri v piatok posúdia aktuálny stav negociácií so Spojeným kráľovstvom o vystúpení z EÚ, pričom sa očakáva schválenie usmernení k rámcu budúcich vzťahov. V tejto súvislosti štátny tajomník I. Korčok vyzdvihol výsledky v oblasti prechodného obdobia: „Podarilo sa nám zabezpečiť parametre práv našich občanov aj počas prechodného obdobia, teda do konca roka 2020. To je možné prezentovať ako konkrétny výsledok jednoty EÚ27.”

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices