galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív ĽG.

Ľubomír Galko: Šmejdi!

O Bugárovi a strane Most Híd.

Buď – Alebo by malo znamenať Buď – Alebo tak v slovenskom jazyku, ako aj v maďarskom. Všetci predstavitelia strany Most-Híd opakovali len dve možnosti – predčasné voľby alebo odchod z koalície. Nakoniec spravili niečo iné, čím naštartovali kolosálny podvod na občanoch Slovenska.

Toto robia šmejdi, ktorí predávajú ľuďom braky – plechové hrnce, o ktorých tvrdia, že sú nerezové. Alebo prikrývky, o ktorých tvrdia, že sú z ovčej vlny, a je to umelina.

Toto robili v minulosti aj nebankovky a iní podvodníci, ktorí lákali ľudí na výhodné pôžičky, investície, poistenia, zájazdy a podobne. Nahovorili ľuďom všetko možné a v zmluve pod čiarou bolo malým písmom napísané niečo, čo bolo v priamom rozpore s tým, čo dávali ľuďom v ústnej ponuke. Tak títo ľudia aj dopadli. Skrachovali, niektorí sú aj vo väzení.

Rovnako dopadne aj Bugár a strana Most-Híd – za tento podraz voči ľuďom na Slovensku politicky skrachujú. Bugárovci spáchali v priamom prenose politické harakiri.

Pri takomto obrate o 180 stupňov sú legitímne otázky, či Bugár a jeho poslanci boli vydieraní alebo kúpení alebo platí kombinácia týchto možností. Neštandardný odchod Lucie Žitňanskej z vlády a poslanca Šebeja dokonca z parlamentu sú veľavravné.

O Ficovi a „zrekonštruovanej“ vláde.

Podľa slovenskej ústavy platí, že ak demisiu podá predseda vlády, demisiu podá celá vláda. Dnes je teda nesprávne hovoriť o rekonštrukcii vlády, ale o vytvorení celkom novej vlády. Tragédiou je, že táto nová vláda nebude nová.

Ochota koaličných strán vymeniť premiéra Roberta Fica je bizarná. Robert Fico pritom neodchádza z vlády pre svoje poľutovaniahodné skutky – napríklad preto, keď si na stretnutia so zahraničnými partnermi na najvyššej úrovni mimo akéhokoľvek protokolu nanominoval dámu pochybnej povesti i stykov (Máriu Troškovú), čím celému Slovensku spôsobil obrovskú hanbu. Alebo preto, lebo býva v byte daňového podvodníka a odmieta sa z neho vysťahovať. 

Robert Fico je na odchode z vlády preto, aby mohlo naďalej pokračovať masívne a beztrestné rozkrádanie verejného majetku; aby sa mohli dokončiť začaté kšefty trebárs na ministerstve obrany; aby organizovaný zločin mohol do našej spoločnosti ešte hlbšie zapustiť svoje chápadlá a totálne ju ovládnuť. Za danej situácie by totiž každý bezúhonný politik s čistými úmyslami zvolil jediné poctivé riešenie, ktorým sú predčasné voľby. Voliči by mali v slobodných voľbách právo nanovo rozdať karty, lebo Slovensko je po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice diametrálne iné, ako bolo Slovensko v roku 2016.

Dnes je už teda všetko odhalené, netreba nič skrývať: spolok, ktorý sa volá vládna koalícia, dokonale ovládla bezohľadná chamtivosť.

Poprava Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala katalyzátorom obrovskej nespokojnosti občanov, ktorá tu dlhé roky vrela. To sa máme teraz uspokojiť s tým, že v duchu ´škatule, hýbte sa´ Fico s Kaliňákom odídu do parlamentu a budú riadiť korupčnú chobotnicu odtiaľ? Polícia zostane v rukách Gašpara, špeciálna prokurátora v rukách Kováčika?

O verejnosti a predčasných voľbách.

Občania sa na námestiach jasne vyjadrili: chcú predčasné voľby. Chcú sa dostať skôr k volebným urnám, aby odstavili od moci vládu Smeru, SNS a Mosta-Híd. Jednoducho preto, lebo im už neveria ani nos medzi očami. Ani stiahnutie Fica na tejto nedôvere nemôže nič zmeniť, lebo všetky tie koaličné manévre a názorové saltá sú nedôveryhodné.

Verím, že požiadavka na uskutočnenie predčasných parlamentných volieb neutíchne. Každý, kto môže a kto chápe, že predčasné voľby sú absolútne kľúčovým krokom na výmenu tejto korupčnej vlády, je na ďalších a ďalších pokojných demonštráciách vítaný. Doslova každý hlas na námestiach ma dnes obrovskú cenu. Teraz je tá pravá chvíľa vyjadriť svoj názor.

Na začiatku zimy v roku 1989 zamávali komunistickým režimom nielen masové a neutíchajúce demonštrácie. Bol to aj generálny štrajk, ktorým občania dali nenávidenej moci najavo svoje odhodlanie nevzdať sa. Tam, kde to okolnosti dovoľovali, ľudia prerušili nakrátko prácu a prežili silný pocit súdržnosti.

Dnes však stojí pred nami oveľa ľahšia úloha, ako sa zbaviť komunistov, ktorí mali v rukách armádu, políciu, milície, krutú tajnú službu a ešte aj mocného spojenca v Sovietskom zväze. Dnes si chceme len vynútiť predčasné voľby a chceme to urobiť legálnym spôsobom, pokojne, v súlade s ústavou a zákonmi Slovenskej republiky. Neexistuje sila, ktorá by nám v tom mohla zabrániť.

Situácia dospela tam, že predčasné voľby sa musia vybojovať na námestiach.

O ďalších mafiánskych prepojeniach.

Okrem Talianov udržiavala Mária Trošková podľa medializovaných informácií aj vzťahy s albánskymi podnikateľmi. Za neobvyklú je označená polmiliónová transakcia, ktorá súvisí s Máriou Troškovou. Finančný prevod 540-tisíc eur sa týka Vadalovej firmy AV – Real. V súvislosti s ním sa spomína aj M. Trošková, ktorá s firmou v tom čase nemala oficiálne nič spoločné. Neobvyklá finančná operácia sa uskutočnila len mesiac po tom, čo Trošková začala s Vadalom podnikať v spoločnej firme Gia Management. Firmu AV-Real vtedy výlučne vlastnil A. Vadala a bol jedným z dvoch konateľov.

Význam Slovenska v európskom narkobiznise je známy. Hneď po páde železnej opony sa Slovensko stalo súčasťou balkánskej cesty – z Afganistanu či Pakistanu, cez Turecko, Bulharsko a krajiny bývalej Juhoslávie do západnej Európy. Jedna z kľúčových trás vedie cez Maďarsko, Slovensko a Česko. 

A teraz si povedzme – kto bude tú Troškovú s tými Albáncami, drogami, peniazmi z DPH vyšetrovať?

Policajný prezident Gašpar? Šéf protikorupčnej jednotky Krajmer? Riaditeľ NAKA Hraško? Špeciálny prokurátor Kováčik? Alebo nový minister vnútra Tomáš Drucker, ktorý k problematike vnútornej bezpečnosti doteraz ani nepričuchol a navyše je to človek, ktorého Robert Fico opakovane pri jeho snahách o reformy v zdravotníctve verejne ponižoval? Budú to skutočne vyšetrovať všetci títo ľudia s Ficom a jeho arogantným úsmevom a bojovým pokrikom „ja nikam neodchádzam“ za chrbtom? V čase, keď jeden z pravdepodobných scenárov znie, že vražda súvisí s prácou Jána Kuciaka, ktorý písal predovšetkým o korupcii siahajúcej k strane Smer-SD.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

O vyhrážaní sa Bugárovi.

Každé násilie, každé vyhrážanie sa treba odsúdiť. Je to neprípustné. Ale zároveň treba povedať aj bé. Béla Bugár už má policajnú ochranu. A vyhrážali sa aj Jánovi Kuciakovi, podal trestné oznámenie a 44 dní sa nič nedialo. Ján Kuciak robil prácu za políciu a zaplatil životom. Polícia robila presný opak toho, čo robil Ján Kuciak – zametala kauzy a špinavosti pod koberec.

O odkazoch ľudí pre „nádejného“ ministra spravodlivosti Gála.

„Ako občianka maďarskej národnosti, žijúca na východnom Slovensku, kde podľa Fica – zradcu národa, nič nie je a ktorého dnes bránite vlastným telom a svedomím – sa prvýkrát v živote hanbím za to, že si hovorím, že som Maďar – rovnako ako vy a váš falošný predseda. Ste farizeji, ktorí sa dostali do vlády podvodom. Mám čas každý piatok, kedy toto budem nahlas kričať na slovenských námestiach.“

„Z kratšej cesty kratší návrat, pán Gál. Hanba s vami nelomcuje? Kedysi ste obhajovali Hedvigu Malinovú. Ako môžete teraz držať týmto ľuďom chrbát?“

„Pokladáte za slušné operovať podpornými podpismi poslaneckého klubu priateľov Antonina Vadalu na zozname podpory designovaného premiéra Pellegriniho (Smer – SD). Mená podpísaných na dôvere tejto vláde budú v dejepise ako dokument zrady voči nám…vašim vlastným spoluobčanom.“

„Máte pocit po piatkových protestoch že sa situácia stabilizovala? Lebo evidentne len vláda Smer-SD- SNS – Most-Híd dokáže situáciu tak „upokojiť“, že na protesty príde ešte viac ľudí ako na tie minulé.“

„Neprekáža vám, že v parlamente má mať nová vláda podporu aj vďaka slovenským konšpirátorom Šimkovičovej a Marčekovi, ktorí zdieľajú hoaxy a falošné správy o Sorosovi, iluminátoch, prisahaní Židov a podobne oveľa viac ako Fico, voči ktorému ste sa ohradzovali?“

„Neprekáža vám, že na rezorte obrany šafári SNS s nastrčeným politrukom prepojeným na taliansku mafiu, ktorý aj Jasaňa zoznámil s Vadalom a ktorý úplne verejne klame a ohovára vášho nominanta – štátneho tajomníka Ondrejcsáka? A ktorý by ani nemal mať bezpečnostnú previerku, napríklad aj kvôli spoločnej firme s posledným šéfom Štb Lorenzom.“

O SaS a jej aktivitách.

Sme za predčasné voľby preto, aby bol priestor na vznik slušnej a nekorupčnej vláda bez Smeru (aj bez SNS a Mosta). SaS je na ich konanie pripravená – predstavili a naďalej predstavujeme reformy, máme odborníkov, zázemie, obsah. Stotožňujeme sa s požiadavkami ľudí, protestujúcich na námestiach. Preto iniciujeme v spolupráci s ostatnými opozičnými stranami mimoriadnu schôdzu NR SR s jediným bodom – návrhom ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Dáme tým šancu reparátu poslancom za stranu SNS, Most-Híd a aj niektorým poslancom, čo majú v sebe aspoň kúsok svedomia zo strany Smer-SD. Všetci títo poslanci majú možnosť odteraz až do konania schôdze, o čom premýšľať.

O alternatíve.

Často niektorí korupční politici z koalície používajú mantru: „Veď zavrite oči a predstavte si to: Sulik premiér, Matovič minister niečoho, Galko minister iného, Kollár minister ďalšieho. Nie je to na smiech?“ Jedna novinárka k tomu trefne doplnila, že keď jej to napríklad Danko vravel, zavrela oči a predstavila si to. Fakt jej to bolo na smiech. A potom otvorila oči a bolo jej do plaču…

K tomu treba dodať len jedno: zatvorte si oči a predstavte si, že vzorom vášho dieťaťa je Fico, Bugár, Danko alebo Pellegrini. Hrozná a desivá predstava.

Po predčasných voľbách musí byť spriechodnená spravodlivosť. Nesmieme sa báť – musia byť pozatváraní všetci vagabundi – ekonomickí, politickí, skrátka všetci. Nesmie sa zopakovať rok 1989, keď sa toto zanedbalo a dôsledky vidíme dodnes. Jedine tak sa dá postaviť štát nanovo a tak sa dá obnoviť viera ľudí v právny štát – ak tí, čo kradli, podvádzali, boli korupční, zaplatia. To treba spraviť ako prvé.

Môžu strašiť ľudí, koľko chcú a vtĺkať im do hlavy, že neexistuje alternatíva, ako to kedysi robili komunisti. Rozdiel medzi nimi a nami je taký, že oni predstavujú tú najhoršiu alternatívu a boja sa. Jednak vedia, že sa v ďalších voľbách nedostanú do vlády, niektorí z nich ani do parlamentu a po druhé, boja sa, že keď ten bordel po nich skontrolujeme, tak niektorým reálne hrozí, že skončia tam, kam patria. V base.

Oni sa neboja toho, čo na nich už vieme, ale toho, čo sa dozvieme, keď už nebudú na svojich postoch.

Na záver.

Chceme predčasné voľby! Nová vláda určite nebude dokonalá. Bude však každý deň pracovať s vedomím:
– že každý jej nepoctivý krok roznesú v médiách neohrození novinári;
– že každú jej kauzu vyšetrí nezávislé súdnictvo a polícia;
– že ak prepadne pocitu vlastnej nenahraditeľnosti, tak sa proti jej mocenskej arogancii postaví dav v uliciach.

Úlohou vlády je vládnuť poctivo a nie k prospechu svojmu, ale k prospechu svojich obyvateľov. Úlohou opozície je strážiť každý jej krok a hlasno kričať, ak niečo nie je v poriadku. Ľudia v terajšej vláde zlyhali. Nahradiť ju musia politici, ktorí budú dennodenne skutočne pracovať s cieľom, aby obnovili dôveru občanov Slovenskej republiky v politiku a aj v tento štát.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices