jezek
Petr Ježek, europoslanec. PHOTO: European Union

Čech Petr Ježek bude šéfovať špeciálnemu výboru Európskeho parlamentu pre finančné trestné činy

BRUSEL / Predsedom nového špeciálneho výboru Európskeho parlamentu pre finančné trestné činy, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky, o ktorom sa v Bruseli rozhodlo v marci, bude český europoslanec Petr Ježek.

Výbor pre finančnú trestnú činnosť má 90 členov a bude pracovať rok. Mandát spája činnosť dvoch predchádzajúcich výborov: pre daňové rozhodnutia a pre vyšetrovanie tzv. Panamských dokumentov.

Okrem iného bude sledovať ako členské štáty či Európska komisia napĺňajú príslušné odporúčania, rovnako bude mať v hľadáčiku aj pokrok krajín EÚ v boji proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Prispievať by mal aj do debaty týkajúcej sa zdaňovania digitálnej ekonomiky. Práve túto tému majú v programe dnešného summitu EÚ. Výbor bude tiež analyzovať daňovú prax tretích krajín a posudzovať kritéria pre zaraďovanie štátov na únijnú čiernu listinu daňových rajov.

Viac..  Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Europoslanec Ježek pracoval v oboch predchádzajúcich výboroch pre daňové rozhodnutia a bol tiež jedným zo spravodajcov vyšetrovacieho výboru v kauze Panamských dokumentov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Jezek

Petr Ježek: Digitálne hospodárstvo sa nezdaňuje tak, ako by sa malo

Nový výbor EP pre finančnú trestnú činnosť a daňové podvody sa zameria aj na digitálne …

Consent choices