europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä vraždu Jána Kuciaka a budúcnosť EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu sa na najbližšom plenárnom zasadnutí budú zaoberať vraždou Jána Kuciaka, budúcnosťou EÚ, aj ochranou osobných údajov. Reč bude aj o zmene klímy, obehovom hospodárstve a biopotravinách.

Vražda Jána Kuciaka: Výzva na opatrenia na ochranu novinárov v EÚ

V reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej poslanci vo štvrtok vyzvú na prijatie opatrení, ktoré by mali zvýšiť ochranu novinárov, blogerov a oznamovateľov v celej EÚ.

Budúcnosť EÚ: Rozprava s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom

Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron sa v utorok ako štvrtý líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami o budúcnosti Únie. Rozpravy sa zúčastní aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Facebook: Rozprava o zneužívaní osobných údajov občanov EÚ
Parlament bude v stredu diskutovať o škandále sociálnej siete Facebook a spoločnosti Cambridge Analytica a o možnostiach zlepšenia online ochrany osobných údajov a súkromia občanov EÚ.

Obehové hospodárstvo: Viac recyklácie a menej skládkovania

Podiel komunálneho odpadu určeného na recykláciu by mal do roku 2025 vzrásť zo súčasných 44% na 55%. Vyplýva to z legislatívnych návrhov v oblasti obehového hospodárstva, o konečnom znení ktorých budú poslanci diskutovať v utorok a hlasovať v stredu.

Zmeny klímy: Finálne hlasovanie o národných emisných stropoch a ochrane lesov

Do roku 2030 by emisie oxidu uhličitého v sektoroch dopravy, poľnohospodárstva, stavebníctva a odpadov mali klesnúť o 30% a akékoľvek odlesňovanie v EÚ by malo byť kompenzované výsadbou nových stromov. Vyplýva to z dvoch legislatívnych návrhov, o ktorých budú poslanci v pondelok diskutovať a v utorok hlasovať.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Vyššie energetické úspory budov: Konečné hlasovanie o nových opatreniach EÚ
Parlament bude v utorok hlasovať o konečnom znení smernice, ktorá by do roku 2050 mala výrazne zvýšiť energetickú účinnosť budov v EÚ.

Biopotraviny: Nové pravidlá na podporu sektora a spotrebiteľov

Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o konečnom znení novej legislatívnej úpravy, ktorá by mala zvýšiť štandardy produktov ekologickej výroby a prispieť k rozšíreniu bioprodukcie v EÚ.

Schvaľovanie vozidiel: Nové pravidlá zamerané na predchádzanie emisným podvodom

Parlament bude v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o nových pravidlách typového schvaľovania vozidiel, ktoré by mali zaistiť, že automobily na cestách budú spĺňať emisné a bezpečnostné štandardy.

Zverejňovanie informácií o konečných vlastníkoch firiem

Každý občan EÚ by mal mať v budúcnosti prístup k informáciám o skutočných vlastníkoch spoločností operujúcich v rámci Únie. Návrh, o ktorom budú poslanci diskutovať v stredu a hlasovať vo štvrtok, je súčasťou piatej rozsiahlej novelizácie smernice o boji proti praniu špinavých peňazí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices