Eric Andrieu
Eric Andrieu. PHOTO: © European Union- EP.

Eric Andrieu: Nemôžeme zatvárať oči pred všetkým iba preto, aby sme posilnili ekonomiku

Osobitný výbor EP pre kontrolu pesticídov musí do konca roka 2018 preskúmať a navrhnúť zlepšenia postupu pre povoľovanie pesticídov. Prečítajte si rozhovor s Ericom Andrieuom (S&D, FR).

Členské krajiny EÚ sa rozhodli obnoviť povolenie používania pesticídov do 2022, prečo sa Európsky parlament rozhodol zriadiť výbor už tento rok?

Povolenie, ktoré bolo obnovené, sa nezaoberá vedeckou stránkou problému. Bolo by od nás nezodpovedné obnoviť povolenie bez toho, aby sme mali ďalšie dôkazy o tom, či molekula glyfosfátu alebo jej vedľajšie zložky nepredstavujú zdravotné riziko. V záujme ochrany zdravia 500 miliónov Európanov, musíme opätovne skontrolovať existujúcu úpravu a uistiť sa, či sú potrebné nejaké zmeny.

Čo by podľa Vás mal výbor urobiť ako prvé?

Jednou z prvých úloh tohto výboru bude oboznámiť všetkých jeho členov s najnovšími poznatkami. Ďalším krokom bude kladenie otázok všetkým zúčastneným stranám počas schvaľovacích procesov: firmám, mimovládnym organizáciám, vedcom… A na záver predložíme konkrétne návrhy, ako existujúcu metodiku vylepšiť.

Ovplyvní to rôzne skupiny: farmárov, firmy, ale hlavne občanov. Dokážete vyvážiť ich rozličné záujmy?

Pre nás je prioritou zdravie ľudí. Pravdaže farmári glyfosfáty používajú. Ale keď sa ich opýtate, či by ich používali naďalej, aj keby predstavovali riziko pre zdravie ľudí, odpovedajú, že nie.

Niektorí vedeckí pracovníci sú kritickí voči výberu štúdie od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín. Musíme sa pozrieť na to, ako sa vyberajú konkrétne štúdie. Musíme taktiež primäť poľnohospodárov myslieť viac na ľudí, ich zdravie a etické zásady. Nemôžeme zatvárať oči pred všetkým iba preto, aby sme posilnili ekonomiku. Pre mňa je prioritou zdravie. Je to iba o tom, aby sme prinútili poľnohospodársky priemysel konať iným spôsobom.

Škandál Monsanto Papers vzbudil veľkú pozornosť. Ako sa môžeme uistiť, že vedecké štúdie sú skutočne nezávislé?

Určite je potrebné väčšie množstvo štúdií na to, aby sme mohli zaručiť ich objektivitu a musíme sa tým zaoberať. Aké máme záruky, že štúdie od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín sú objektívne a nezávislé? Ako zabraňujeme tomu, aby lobing ovplyvňoval tento proces? Preto potrebujeme pravidlá na to, aby nikto nemohol pochybovať, či je konkrétna štúdia právoplatná a nezávislá, ani o rozhodnutiach, ktoré sa urobili. Zlúčenie spoločnosti Monsanto-Bayer opäť poukazuje na to, ako je kontrola nad spoločnosťou sústredená v niekoľkých rukách. Pre mňa je to neakceptovateľné.

Viac..  Ivan Štefanec: Malí farmári už mali mať európske peniaze na svojich účtoch

Glyfosfáty sú v súčasnosti povolené do roku 2022. Máme očakávať zmeny ešte pred tým?

Rozhodnutie Európskej Rady a Európskej komisie ešte nebolo vyzvané pred Európsky súd.

Nie je v mojej právomoci napadnúť výsledky, ale keby bolo, spravil by som to. Je ale pravdepodobné, že ešte pred skončením mandátu opätovne požiadame o posúdenie vedeckých poznatkov. V tomto prípade je ale pravdepodobné, že glyfosfáty budú zakázané.

Do konca roka 2018 má výbor predložiť návrhy. Čo by ste považovali za dobrý výsledok?

Budeme považovať za úspech, ak v decembri prídeme s konkrétnymi návrhmi a budeme môcť ukázať Európskej komisii, čo má urobiť pre to, aby 500 miliónov Európanov mohlo jesť, piť a dýchať bez obáv o svoje zdravie.

V súčasnosti neprejde ani týždeň bez nového potravinového škandálu. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili lepšiu ochranu zdravia spotrebiteľov.

Je to naša zodpovednosť. Musíme uspieť. Nemáme na výber.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices