EYE
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EYE 2018: Mladí Európania budú aj tento rok diskutovať o budúcnosti Európy

1. – 2. júna sa bude v Európskom Parlamente v Štrasburgu konať Európske podujatie pre mládež. Očakávame na ňom okolo 8000 mladých Európanov, ktorí tu budú diskutovať o budúcnosti Európy. 

Menej než rok pred európskymi voľbami 2019 sa mladí Európania stretnú pri príležitosti podujatia EYE (European Youth Event), kde budú diskutovať o prioritách do budúcnosti Európy. Zúčastniť sa môžu rôznych workshopov, diskusií, či ďalších aktivít s európskymi politickými predstaviteľmi zo Štrasburgu. Konkrétne nápady a návrhy z podujatia budú neskôr, počas júlového plenárneho zasadnutia, predložené europoslancom v podobe súhrnnej správy.

Hlavnými témami tohtoročného Európskeho podujatia pre mládež sú:

Bohatstvo a chudova: výzva na férové rozdeľovanie,

bezpečný a nebezpečný: ako zostať nažive v turbulentných časoch,

spolu a oddelene: ako pracovať na silnejšej Európe,

mladí a starí: ako udržať krok s digitálnou dobou,

lokálny a globálny: ochrana našej planéty.

Kompletný program Európskeho podujatia pre mládež (anglicky) môžete nájsť tu.

Svoju účasť už potvrdili viaceré významné osobnosti. Do Štrasburgu zavíta napríklad bývalý francúzsky prezident Valery Giscard d’Estaing, laureáti Sacharovej ceny Aji Bashar a Denis Mukwege, komisárka pre sociálne záležitosti Marianne Thyssen či bývalý grécky minister financií Yanis Varoufakis.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

V liste adresovanom účastníkom prezident Antonio Tajani píše: „Európa potrebuje svieže nápady viac ako kedykoľvek predtým. Európske voľby sa konajú v máji roku 2019 na pozadí obnoveného hospodárskeho rastu, ale nezamestnanosť mladých ľudí zostáva naďalej privysoká. Iba pri skutočnom angažovaní európskych občanov, ale predovšetkým mladých ľudí, v ktorých tak veľmi veríme, môže EÚ prekonať výzvy vyplývajúce z meniacej sa ekonomiky, migrácie a klimatických zmien.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices