Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko oslavuje zadĺženie. Ako prvá krajina strednej európy vydala 50 ročné dlhopisy

BRATISLAVA / Slovensko sa zadlžilo na 50 rokov a napriek tomu oslavuje. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako paradox, je to úspech. Slovensko ako prvá krajina zo strednej a východnej Európy vydala 50 ročné dlhopisy v hodnote 500 miliónov eur a investori po nich okamžite siahli. Podľa ministra financií to hovorí o tom, že nám veľkí hráči dôverujú.

O úspechu hovoria aj ekonómovia. V ten istý deň sme totiž predali dlhopisy s desaťročnou splatnosťou a za lepších podmienok. V bežnej rodine síce nebýva zvykom, keď sa na 50 rokov zadlží, pre Slovensko však ide o úspešnú akciu. „Možno sa vám zdá divné, že oslavujeme, že si požičiavame,“ uviedol Peter Kažimír minister financií. Bežnému smrteľníkovi možno aj áno, ale ekonómovia dávajú ministrovi za pravdu. „Ide o úspech, kedže Slovensko má len 25 rokov a toto je na 50 rokov,“ povedal analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

„Takýto má len 5 krajín. Napríklad Francúzsko Írsko. Sme prvý z krajín východnej Európy,“ pokračoval Kažimír. „Emisia sa predala veľmi rýchlo v priebehu pár hodín. Na úrovni 2.25 percenta,“ vyjadril sa riaditeľ agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek. Splatnosť dlhopisov bude teda v čase, keď bude mať súčasný minister financií približne sto rokov.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Tento kúsok sa Slovensku podaril v utorok, keď do pľacu investorom ponúklo kombináciu 10 ročných a 50 ročných dlhopisov. Desaťročné dopadli dokonca lepšie. „Slovensko v utorok umiestnilo jednu miliardu s úrokom 1.45 percenta,“  pokračoval Bytčánek. Dobrý predaj dlhopisov umožňuje najmä politika Európskej centrálnej banky, a že sa darí svetovej ekonomike, a na domácej pôde by ekonómovia vláde dali zopár rád. „Rakúšania, predali dlhopisy v hodnote 100 rokov,“ prezradil Kažimír. Na druhej strane dôveryhodnosti sú južanské štáty. Najviac teraz straší Taliansko.

„Vzhľadom na to, čo sa deje na talianskej scéne,sú investori bojazliví. A keď sú skeptickí veľkí hráči, budú aj tí ostatní na finančných trhoch,“ vyjadril sa Alexandre Zilliox analytik Montsegur finance asset management.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices