Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Výraznejšia podpora obehovej ekonomiky bude po obmedzení kohéznej politiky náročná

Problematika obehovej ekonomiky, ktorej cieľom je zachovávať čo najdlhšie hodnotu výrobkov a materiálov, získava v Európskej únii naďalej na význame. Európsky parlament (EP) sa v rámci dnešného plenárneho zasadnutia bude zaoberať možnosťami jej ďalšieho financovania.

Investície do obehového hospodárstva súvisia napríklad s využívaním obnoviteľných zdrojov energie alebo so správnym, ekologickým nakladaním s odpadom. Obe tieto oblasti majú navyše obrovský potenciál z hľadiska tvorby nových, udržateľných pracovných miest, a to najmä na lokálnej či regionálnej úrovni,“ priblížila poslankyňa EP Monika Beňová.

Súčasťou rokovaní a prípravy nového európskeho rozpočtu na obdobie 2021 – 2027 sú práve aj záležitosti týkajúce sa možností výraznejšej podpory obehovej ekonomiky do budúcnosti. V prebiehajúcom programovom období 2014 – 2020 ešte nebola prioritou, v tom nasledujúcom to však pravdepodobne bude inak. Výzvou aktuálne je, že výrobky a služby pochádzajúce z obehovej ekonomiky sú o niečo nákladnejšie, čo niekedy komplikuje ich presadenie sa na trhu,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Výraznejšia finančná podpora by tak mohla zjednodušiť práve etablovanie sa produktov pochádzajúcich z obehovej ekonomiky. Zámerom je, aby sa tak dialo aj z európskych fondov určených na politiku súdržnosti, respektíve kohéznu politiku. Tieto plány sú však v absolútnom rozpore so znižovaním množstva financií na ňu, ktoré priniesol predstavený návrh rozpočtu zo strany Európskej komisie. Dosiahnuť výraznejšiu podporu pri menšom množstve peňazí tak môže byť veľmi náročné,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices