cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzska vláda chce urobiť razantný krok s fajčiarmi

PARÍŽ / Francúzska vláda sa chystá k razantnému kroku voči cigaretovému priemyslu: chce ho prinútiť, aby sa podieľal na upratovaní cigaretových ohorkov, ktorými nedisciplinovaní fajčiari zamorujú chodníky a ulice miest a ktoré tak kontaminujú aj životné prostredie.

Štátna tajomníčka pre životné prostredie Brune Poirson vo štvrtok oznámila, že ak tabakové firmy neprídu do troch mesiacov s efektívnym riešením, donúti ich vláda, aby sa podieľali na zbere a likvidácii cigaretového odpadu.

Parížska upratovacia služba musí ročne odstraňovať vo francúzskej metropole 350 ton cigaretových ohorkov napriek tomu, že fajčiari majú takmer na každom rohu k dispozícii odpadkové koše a že im hrozí pokuta 68 eur, pokiaľ sú pristihnutí pri odhodení „špakov“ na ulici.

„Ak nebudú do septembra predložené žiadne účinné opatrenia, vláda prinúti (tabakový) priemysel k tomu, aby sa zapojil do zhromažďovania a odstraňovania odpadu, povedala Poirson.

Jej úrad odhaduje, že vo Francúzsku sa každoročne vyhodí 30 miliárd ohorkov, z ktorých viac ako 40 percent končí na plážach, v lesoch, riekach a mori. Jeden jediný ohorok môže kontaminovať stovky litrov vody kvôli chemickým látkam, ktoré obsahuje. Látkam potom môže trvať viac ako desať rokov, než sa rozložia, povedala Poirson.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Spoločnosť British American Tobacco (BAT), ktorej značka zahŕňa spoločnosti Lucky Strike a Rothmans, uviedla vo svojom vyhlásení, že spolupracuje s vládou na vzdelávaní fajčiarov a distribuuje svojim klientom vreckové popolníky. Ďalšie zdanenie ale odmietla.

„Nie je na podnikateľoch, fajčiaroch alebo občanoch, aby platili dodatočné dane za náklady spojené s upratovaním cigaretových ohorkov,“ reagoval hovorca BAT Eric Sensi-Minautier.

Spoločnosť Imperial Brands, ktorá predáva francúzske značky Gauloises a Gitanes, uviedla, že povzbudzuje fajčiarov, aby nakladali s ohorkami „zodpovedne“. Zároveň upozornila, že nemá v úmysle meniť zloženie svojich cigaretových filtrov, aby menej znečisťovali životné prostredie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices