Lyon
PHOTO: Kancelária JŽ.

Na detskej onkológii v Lyone pomáhajú a rozveselujú roboty

lyon
PHOTO: Kancelária JŽ.

Spojme sily, aby sme zlepšili pediatriu. Pod týmto názvom sa vo francúzskom Lyone konala konferencia, na ktorú boli prizvaní nielen lekári, ale aj zástupcovia Európskeho parlamentu. Podujatie pripravilo Centrum Léon Bérard (CLB) a Inštitút pediatrickej hematológie a onkológie, ktoré napriek názvu konferencie pobádajúcom k zlepšeniu starostlivosti o detského pacienta už teraz ponúkajú nadštandard nielen v oblasti liečby, ale aj v prístupe.

Lekárka Perrine Marec-Bérard, ktorá v CLB pôsobí od roku 1999, sa okrem medicínskych úkonov venuje deťom a adolescentom aj spôsobom, ktorý na prvý pohľad s liečbou nesúvisí. Aktivity, ktoré ako koordinátorka zastrešuje, však majú významný pozitívny vplyv nielen na psychiku detí, ale pomáhajú vyrovnať sa s ťažkou životnou etapou celej rodiny. Prvým z jej projektov je „Umenie v nemocnici“, ktorý funguje v priestoroch nemocnice už trinásť rokov. V príjemne zariadených ateliéroch sa deti a mladí ľudia stávajú maliarmi, módnymi návrharmi či sochármi. Ako hovorí Dr. Marec-Bérard, mnohí sa k tvorbe a kolektívu vracajú aj po hospitalizácii.

Lyon
PHOTO: Kancelária JŽ.

Projekt „Víťazstvo v inovácii pre deti“ (angl. Project Victory in Innovation for Kids, VIK-e) je v nemocnici úspešnou novinkou. Vďaka nápadu Dr. Merec-Bérard a následnej kooperácie nemocnice, sponzorov a lyonskému startupu, ktorý sa venuje technológiám, dvanástim pacientom vo veku 10-25 rokov robia prvé týždne liečby spoločnosť okrem lekárov aj roboty. Práve toto obdobie je pre deti najťažšie, nakoľko sú v nemocnici prísne izolované a odlúčené nielen od príbuzných, ale aj kamarátov, spolužiakov a sociálneho kontaktu ako takého. Projekt bol spustený začiatkom roka a prvá evaluácia je očakávaná na jeseň. „Ide naozaj o úplne prvý projekt tohto druhu v nemocnici, preto je našou snahou idenditfikovať potenciálne úskalia a zistiť, či toto zariadenie poskytuje skutočný prínos pre mladého človeka a jeho rodinu,“ hovorí Dr. Marec-Bérard opatrne, video ukážky zachytávajúce komunikáciu detí s príbuznými premietané na konferencii však naznačujú úspech a pokračovanie.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Projekt s robotmi plne podporuje aj europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR), ktorá sa zdravotníctvu a sociálnym témam venuje a verí, že myšlienka osloví aj nemocnice a investorov na Slovensku. „Roboty v lyonskej nemocnici boli pôvodne využívané najmä firmami na ťažko dostupných miestach, na telekonferencie, jednoducho na biznis, vedu a výskum. Až vďaka ľudskému faktoru a nápadu pani doktorky začali pomáhať deťom a ich rodičom. Preto verím, že v budúcnosti môžu pomáhať aj na školách, či ľuďom so zdravotným postihnutím.“

PHOTO: Kancelária JŽ.

Nemocnica má roboty zapožičané, pričom náklady na prevádzku jedného robota predstavujú približne 6000 eur ročne. Sú ovládané samotným pacientom prostredníctom joysticku na počítači.  Roboty sú stále častejšími návštevníkmi aj kultúrnych a športových podujatí. Deti sa tak ich prostredníctvom mohli zúčastniť aj na olympijských hrách v Riu. V blízkej budúcnosti by mali navštíviť aj Európsky parlament.

 

Lyon
PHOTO: Kancelária JŽ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices