zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko zaostáva za krajinami V4. Nevieme zamestnať svojich a ani cudzincov

BRATISLAVA/BRUSEL / Slovensku sa nedarí umiestniť na trhu práce ťažko zamestnateľných a úspešní nie sme ani pri zamestnávaní cudzincov. Firmy preto musia odmietať zákazky. A hoci má Slovensko najnižšiu nezamestnanosť v histórii, stále zaostávame za susednými krajinami. Spoločnosti ešte stále ponúkajú viac ako 80-tisíc pracovných miest, ktoré u nás nevieme obsadiť.

Podľa eurostatu dosahuje únia za júl najlepšie čísla nezamestnanosti od krízového roku 2008. Najlepšie sú na to Česi, ale v tesnom závese idú aj Maďari či Poliaci, ktorí skončili v rámci V4 všetci v prvej pätke. Slovensko skončilo na 19. mieste a pritom tu je približne 80 tisíc voľných miest. „Prvým dôvodom je, že naozaj na Slovensku v tých raných 90. rokoch krachoval priemysel, a to najmä na juhu a východe Slovenska. Tým druhým dôvodom je, že máme pomerne veľkú rómsku komunitu, ktorej integráciu sme zanedbali,“uviedol Vladimír Baláž, ekonóm SAV.

Na poslednom stretnutí tripartity premiér vyhlásil, že sa bude pracovať so všetkými ťažko zamestnateľnými. „Budeme musieť vymyslieť motivačný systém pre firmy, ktoré budú zamestnávať aj našich rómskych spoluobčanov,“ vyhlásil predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Naši predstavitelia ale nevedie okrem vlastných ľudí, šikovne zamestnávať ani cudzích. To že ich potrebujeme je jasné od roku 2015. Oproti ostatným krajinám a aj napriek zjednodušenému procesu, trvá ich zamestnávanie dlho. „Viaceré rezorty na to nie sú pripravené, či už je to ministerstvo zahraničných vecí alebo ministerstvo vnútra,“povedal Mário Lelovský, viceprezident RÚZ. Okrem toho ich aj zamestnávame najmenej v rámci okolitých krajín. Možno aj preto premiér zamestnávateľom sľúbil, že to pôjde jednoduchšie a pracovné skupiny sa majú stretnúť do troch týždňov opäť.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Či sa aspoň v zamestnávaní cudzincov dokážeme nakopnúť ukážu už najbližšie mesiace. Zamestnávatelia sú údajne pripravení. „Aby dovoz pracovnej sily, ktorý dnes Slovensko nutne potrebuje bol čo najefektívnejší,“ povedal Alexej Beljajev, predseda APZ.„Ale očakávame a budeme dozerať, aby všetky rezorty aj skutočne robili to, čo majú,“ dodal Mário Lelovský.

Zamestnávanie cudzincov ale nezlepší čísla našej nezamestnanosti. Naši predstavitelia preto budú mať čo robiť, aby sme v tomto smere nezaostávali za krajinami V4. „Budeme musieť urobiť ešte veľa práce v oblasti integrácie Rómov, ale budeme musieť porozmýšľať, či nepodporíme aj sťahovanie za prácou,“ dodal Vladimír Baláž.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices