chorvatsko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenskí policajti v Chorvátsku vyriešili stovky komplikácií

BRATISLAVA / Slovenskí policajti sú počas prázdnin v Chorvátsku ako doma. Od 1.júla do 3.septembra riešili celkovo 285 prípadov pomoci slovenským turistom a turistom z iných štátov.

Slováci sa na policajtov obracali predovšetkým telefonicky, ale v mnohých prípadoch aj osobne. „Vďaka nápisu „POLÍCIA“ na služobných autách, sa na policajtov obracali s prosbou o pomoc aj poľskí, českí, maďarskí turisti, dokonca aj turisti z Nemecka a ďalších krajín, keďže táto destinácia je obľúbená vo všetkých kútoch sveta,“ povedala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

Policajti v mnohých prípadoch tlmočili chorvátskym policajtom potrebné vyjadrenia turistov. Pomáhali aj pri tragických situáciách ako bolo úmrtie ôsmich Slovákov, tiež aktívne pomáhali pri pátraní po slovenských občanoch, pri platení pokút za dopravné priestupky, pri strate dokladov, pri krádežiach vecí, hotovosti a dokladov, pri dopravných nehodách, pri zadržaní slovenských občanov, pri odtiahnutí motorových vozidiel.

Na cestách bez smrti

„Turisti si nie vždy vhodne naplánovali cestu k Jadranskému moru a späť a dostávali sa často do nepríjemných situácií. Od slovenských policajtov žiadali nielen informácie, ale aj okamžité vyriešenie danej situácie. Množstvo informácií poskytovali keď sa tvorili kolóny na hlavných a vedľajších cestách pri zmene turnusov, pri požiaroch poskytovali informácie o stave a o uzatvorení hlavných a vedľajších cestných ťahov,“ pokračuje Baloghová.

Situácia na cestách v Chorvátsku bola pre slovenských turistov v roku 2018 priaznivejšia ako v predchádzajúcom roku. Počas leta nezahynul na chorvátskych cestách ani jeden občan Slovenska, vo viacerých prípadoch išlo o ťažké, resp. ľahké zranenie.

Najčastejšie prípady pomoci
– strata a krádež cestovných dokladov, vodičských oprávnení a finančnej hotovosti,
– straty kľúčov od vozidla a privolanie asistenčnej služby na otvorenie vozidla,
– ohlasovacia povinnosti občanov SR pri ubytovaní v Chorvátsku,
– dopravné priestupky slovenských občanov v HR (predovšetkým nesprávne parkovanie v turistických strediskách a následné odtiahnutie vozidla),
– dopravné nehody s účasťou slovenských turistov,
– riešenie problémov s ubytovaním – nespokojnosť s ubytovaním, neochota zaplatiť za poskytnuté služby,
– poškodenie motorových vozidiel slovenských občanov (na verejných parkoviskách),
– narušovanie verejného poriadku turistami, vo veľkej miere hlavne pod vplyvom alkoholu,
– pomoc v prípadoch úmrtí slovenských občanov (zlyhanie srdca, utopenie..),
– pomoc pri pátraní po stratených, resp. nezvestných osobách.
– asistencie pri riešení prípadov zadržania slovenských občanov v turistických strediskách pri spáchaní trestných činov,
– asistencie pri zadržaní slovenských občanov z dôvodu spáchania priestupkov,
– v ďalších prípadoch išlo predovšetkým o pomoc slovenských policajtov pri komunikácii (tlmočení) medzi chorvátskou políciou, súdmi a slovenskými turistami (prípadne turistami z iných krajín), asistencia pri policajných a súdnych úkonoch.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

„Slovenskí policajti pôsobiaci v Chorvátsku svojou profesionalitou dokázali, že projekt spoločných slovensko – chorvátskych policajných hliadok je mimoriadne efektívny a prínosný pre slovenských turistov a aj pre chorvátsku políciu,“ dodáva hovorkyňa prezídia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices