europsky zbor solidarity
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Monika Smolková: Európsky zbor solidarity dá šancu 100 000 mladým

ŠTRASBURG / Neviete čo po škole a chceli by ste si aj trochu cestovať? Čo tak vyskúšať si dobrovoľníctvo. Európsky parlament definitívne zriaďuje takzvaný európsky zbor solidarity. A mladým ľuďom dokonca aj všetko preplatí.

Európsky zbor solidarity je určený najmä pre mladých ľudí. Zapojiť sa môžu všetci vo veku od 17 do 30 rokov. Európsky parlament na neho do roku 2020 vyčlenil viac ako 375 miliónov eur. Šancu ísť do zahraničia dostane 100 000 mladých ľudí.

“Je to veľmi jedinečný, perfektný projekt, ktorý dáva mladým ľuďom príležitosť byť nápomocný, prejaviť solidaritu v rôznych činnostiach, ktoré sa v Európskej únii dejú. Či už sú to prírodné katastrofy, alebo iné humanitárne pomoci podľa toho, ktorý štát čo potrebuje,“ hovorí pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Monika Smolková.

Stačí sa zaregistrovať na stránke európskeho sporu solidarity, napísať aké zručnosti máte a následne vám prídu ponuky, ktoré môžete využiť alebo odmietnuť. Každá krajina totiž do systému vkladá to, čo potrebuje. Môže ísť o komunitnú prácu v Nemecku, pomoc v dome pre seniorov v Španielsku, roznášanie potravín v Dánsku či pomáhať po vyčíňaní prírodných živlov.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Peniaze, ktoré za prácu môžete dostať nedostanete na ruku. Náklady potrebné na pobyt vám preplatia zo zdrojov zboru solidarity, no princíp je v tom, že ide o dobrovoľnú a neziskovú činnosť. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices