zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zamestnávanie cudzincov bude jednoduchšie. Slováci sa obávať nemusia, tvrdí minister

BRATISLAVA / Slováci sa nemusia obávať dovozu lacnej pracovnej sily. To je odkaz ministra práce Jána Richtera. Zruba pri 50. povolaniach sa zjednoduší zamestnávanie cudzincov. Ak by ste si však mysleli, že ide len o robotnícke profesie, ste na omyle. Chýbajú nám aj lekári či opatrovatelia.

Situácia je na Slovensku kritická. Cudzincov potrebujeme a vláda to už vie dlho. „Hrozia národnohospodárske škody,“ povedal otvorene minister práce Ján Richter. Zamestnávatelia dodávajú, že nehrozia – tie tu už sú.

Vláda prichádza s novou stratégie mobility cudzincov. „Skrátenie lehoty pre vydávanie povolenia pre pobyt za účelom zamestnania z 90 na 30 dní,“ informoval na tlačovej konferencii Branislav Ondruš, štátny tajomník ministerstva práce, rodiny a sociálnych vecí.

Ministerstvo práce bude zároveň zoznam nedostatkových profesií aktualizovať kvartálne a nie ročne. Ďalším opatrením je zníženie administratívnej záťaže žiadateľov pri predkladaní dokladov o dosiahnutom vzdelaní. „Budeme musieť vybojovať štandardne, ako to už na Slovensku býva, určitý súboj s byrokraciou,“ uviedol premiér Peter Pellegrini.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Firmy sú preto skeptické či nové ambiciózne plány vlády pocítia aj reálne a nebudú musieť odmietať zákazky. V parlamente sa majú objaviť ešte tento rok. Slovákov, ktorí sa obávajú, že príchodom cudzincov budú ohrozené ich pracovné možnosti, vláda aj zamestnávatelia upokojujú.

„Je stokrát jednoduchšie zamestnať Slováka a naša priorita je zamestnávať Slovákov, ktorí na trhu práce sú a chcú,“ubezpečil Andrej Lasz z Asociácie priemyselných zväzov ale upozorňuje, že firmy pre nedostatok zamestnancov musia v súčasnosti odmietať až 38 percent zákazok.

Cudzinci podľa Ondruša prídu obsadiť iba nedostatkové miesta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices