Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Obmedzovanie prídavkov na deti cudzincov pracujúcich v Rakúsku vytvára nerovnocenné kategórie európskych občanov

Pripravovaná úprava rakúskej národnej legislatívy, ktorá zníži prídavky na deti cudzincov čo v krajine legálne pracujú no nežijú, je v zásadnom rozpore s jednou zo štyroch základných slobôd, a to voľným pohybom osôb.

Obrátila som sa preto listom na predsedu Európskej komisie, aby v rámci Európskej únie nebolo umožnené vytvárať dve nerovnocenné kategórie európskych občanov, ktorí majú na jednej strane tie isté povinnosti povinnosti, no štát im cielene upiera rovnaké práva,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová. Ľudia, ktorí pracujú a platia tie isté dane a odvody ako domáci Rakúšania, predsa musia mať nárok na rovnaké benefity.

Európske právo jednoznačne zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie pracovníkov na základe štátnej príslušnosti. Tento legislatívny návrh o obmedzovaní prídavkov, ktorý už prešiel príslušnými výbormi rakúskeho parlamentu a je zameraný najmä proti pracovníkom z tzv. nových členských krajín, vrátane Slovenska, k tomu pritom otvorene smeruje,“ pripomenula europoslankyňa.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Po nadobudnutí účinnosti sa opatrenie dotkne desiatok tisíc Slovákov zamestnaných v Rakúsku, z ktorých prevažnú väčšinu tvoria opatrovateľky seniorov. Nielenže tieto ženy kvôli práci upúšťajú svoje deti a rodiny, ale bude s nimi navyše zaobchádzané odlišne ako s domácim obyvateľstvom. Takéto opatrenia určite nepomáhajú k budovaniu vzájomnej dôvery, ktorá je medzi členskými štátmi aj bez toho v súčasnosti v mnohom narušená,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices