May, Juncker
Britská premiérka Theresa May a predseda EK Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union.

Dohoda o brexite ide do finále. May hovorí o úspešnosti 95 percent

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že dohoda o brexite je hotová na 95 percent. Následujúce týždne by tak dohoda o odchode Británie z EÚ mohla byť už známa. Otázku ohľadom írskych hraníc ale premiérka stále odmieta.

„Deväťdesiatpäť percent dohody o vystúpení, vrátane ich protokolov, je teraz už dohodnutých,“ vyjadrila sa Theresa May pre agentúru Reuters. Podľa jej slov dosiahla dohodu aj so Španielskom, Gibraltárom a Cyprom o britskej vojenskej základni.

Návrh Európskej únie ohľadom írskej hranice May odmieta. Už minulý týždeň sa vyjadrila, že ho prijať nemôže. Znamenalo by to totiž colnú hranicu v Írskom mori a rozbilo by to integritu Spojeného kráľovstva. „Verím, že by na takýto návrh nepristúpil ani žiadny iný britský premiér,“ prehlásila.

Práve pri riešení colného režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom sa rozhovory EÚ s Londýnom zastavili. Predstavitelia krajín sa nedohodli ani počas minulotýždňového samitu. Británia má pritom európsky blok opustiť už o 5 mesiacov, no dohoda ani po roku zatiaľ nie je sto percentá.

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

V sobotu proti brexitovej dohode demonštrovali v Londýne tisícky ľudí, ktorí chcú, aby vláda usporiadala o dohode odchodu z EÚ referendum. Na protest podľa organizátorov dorazilo okolo 670 tisíc ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices