LUX
PHOTO: © European Union-EP.

Filmovú cenu LUX získal tento rok film Žena vo vojne

Snímka Žena vo vojne režiséra Benedikta Erlingssona, natočená v koprodukcii Islandu, Francúzska a Ukrajiny, je víťazom dvanásteho ročníka filmovej ceny LUX.

Cenu, ktorú udeľuje každoročne Európsky parlament, odovzdal v stredu režisérovi víťazného filmu predseda EP Antonio Tajani.

Snímka Žena vo vojne (Woman at War / Kona fer í stríð) režiséra Benedikta Erlingssona (Island, Francúzsko, Ukrajina) je politickým filmom, feministickou ságou a bájkou rozprávajúcou príbeh učiteľky hudby, ktorá žije druhý život ako vášnivá bojovníčka za ochranu životného prostredia. Práve vo chvíli, keď plánuje svoju najodvážnejší operáciu proti miestnej hlinikárni, sa dozvie, že jej bola schválená žiadosť o adopciu a na Ukrajine na ňu čaká malé dievčatko.

Ďalšími tohtoročnými finalistami boli filmy Druhá strana všetkého (The Other Side of Everything / Druga strana svega) režisérky Mily Turajlić (Srbsko, Francúzsko, Katar) a Styx režiséra Wolfganga Fischera (Nemecko, Rakúsko).

Predseda EP Antonio Tajani zagratuloval všetkým finalistom a vyhlásil:

„Som nesmierne hrdý na našu filmovú súťaž venovanú od roku 2007 európskej kinematografii, ktorá sa zameriava na zásadné témy pre našu Európsku úniu: univerzálnosť európskych hodnôt, integrácia a tolerancia a obrana kultúrnej rozmanitosti. Udelenie ceny LUX nebolo nikdy tak ťažké ako tento rok. Nominované [snímky] boli výnimočné, a to z hľadiska ich originálnosti a relevancie.‟

„Filmy vo finále sa zaoberali tromi témami, ktoré sú pre budúcnosť Európy kľúčové: rizikom spojeným s extrémnym nacionalizmom, naliehavosťou konania na záchranu životného prostredia a potrebou nájsť ucelené a súdržné odpovede na otázky spojené s migráciou. Tieto filmy odlišných žánrov spája jeden dôležitý moment: rozprávajú príbeh silných žien, ktoré sú rozhodnuté zmeniť status quo.‟

„V mene Európskeho parlamentu by som sa chcel poďakovať prítomným režisérom a scenáristom, ako aj všetkým, ktorí prispeli k produkcii týchto filmov a k úspechu tohtoročnej ceny LUX. Predložením nových a osobných pohľadov na túto našu Európu ste významne prispeli k politickej debate, ktorá dennodenne prebieha v tejto inštitúcii.‟

Po slávnostnom odovzdaní ceny sa všetci traja režiséri zúčastnia spolu s podpredsedníčkou EP Evelyne Gebhardt (S&D, DE) a predsedníčkou Výboru EP pre kultúru Petrou Kammerevert (S&D, DE) na tlačovej konferencii, ktorej začiatok je plánovaný na 15.00 hod.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices