Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Ukrajina vyzýva na ďalšie sankcie voči Rusku. Putin tvrdí, že Ukrajinci provokujú

KYJEV / Ukrajinský parlament po schválení dekrétu o vojnovom stave prijal rezolúciu, v ktorej vyzýva námorné mocnosti, aby do regiónu Čierneho a Azovského mora vyslali bojové plavidlá s cieľom odvrátiť ďalšiu eskaláciu napätia. Rezolúciu adresujú medzinárodným organizáciám vrátane OSN, Európskeho parlamentu, ako aj národným parlamentom všetkých štátov sveta. Žiadajú aj ďalšie protiruské sankcie.

Medzinárodné organizácie by podľa rezolúcie mali do regiónu vyslať svojich pozorovateľov. Dokument vyzýva Rusko, aby zadržaným ukrajinským vojakom poskytli lekársku pomoc a aby bezodkladne zabezpečili ich bezpečný návrat domov. Žiadajú aj vrátenie troch zadržaných ukrajinských vojenských plavidiel.

Podľa najnovších informácií by mali byť na palube ukrajinských plavidiel zadržaných Rusmi aj príslušníci ukrajinskej kontrarozviedky SBU. Jeden z nich bol podľa šéfa SBU ťažko ranený.

Rusko by podľa ukrajinských poslancov malo uhradiť spôsobené škody. Rezolúciou vyzývajú štáty sveta, aby proti Rusku vyhlásili nové sankcie platné až do obnovenia úplnej územnej celistvosti Ukrajiny v medzinárodne platných hraniciach. „Politika zmierovania už viedla k okupácii Krymu a niektorých okresov Doneckej a Luhanskej oblasti,“upozorňuje rezolúcia.

Podľa Ukrajiny ohrozuje európsku bezpečnosť aj výstavba plynovodu Nord Stream 2, ktorá má umožniť prepravu plynu do Európy mimo ukrajinské územie.

Nemecko sankcie nevylučuje

Podľa spojenca nemeckej kancelárky Angely Merkel nie je vylúčené, že Európska únia možno bude musieť sprísniť sankcie proti Rusku. „Zatiaľ sa nevedú žiadne rokovania o prísnejších sankciách, ale vo všeobecnosti by som to nevylučoval. Podľa môjho názoru takéto správanie nemôže zostať bez následkov a nemyslím si, že by sa malo hovoriť, že ďalšie sankcie nebudú,“ povedal predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Sama Merkel podľa Kremľa telefonicky hovorila o situácii s ruským prezidentom. Vladimir Putin uviedol, že je vážne znepokojený ukrajinským rozhodnutím vyhlásiť vojnový stav. Vyjadril tiež nádej, že Berlín dokáže odradiť Kyjev od „ďalších nepremyslených krokov“. Ruský prezident pripísal incident ukrajinským provokáciám a „hrubému porušeniu medzinárodného práva“.

Merkel hovorila o krízovej situácii aj s Petrom Porošenkom, ktorému povedala, že jej krajina urobí všetko pre to, aby sa napätie medzi Ruskom a Ukrajinou uvoľnilo. „Vyjadrila znepokojenie nad eskaláciou ruskej ozbrojenej agresie,“ uviedol web Petra Porošenka po rozhovore.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas podľa Reuters vyzval Moskvu, aby rešpektovala medzinárodné právo a neporušovala územnú celistvosť a zvrchovanosť susedných krajín. Podľa neho je na dosiahnutie tohto cieľa dôležité, aby Nemecko a jeho európski spojenci viedli skutočný dialóg o bezpečnosti v Európe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices