Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal demisiu

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák podal demisiu. Informáciu potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

„Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii rozhodol podať demisiu,“ uviedol hovorca ministerstva Boris Gandel.

Ďalšie detaily budú známe po jeho rozhovore s predsedom vlády Petrom Pellegrinim a prezidentom Andrejom Kiskom, informoval hovorca rezortu diplomacie.

Plénum NR SR žiada vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa uskutoční v Maroku 10. a 11. decembra.

Vyplýva to zo spoločného uznesenia Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD, za ktoré hlasovalo 90 zákonodarcov. V prijatom uznesení Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR.

V prijatom uznesení sa píše, že Slovenská republika je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. „Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte a SR podporuje riešenia jej príčin v krajinách pôvodu. Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by Slovenskú republiku obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území,“ doplnil Smer-SD do pôvodného uznesenia. Zároveň z uznesenia vyplýva, že SR si vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou a trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Predstavitelia troch koaličných strán sa pred novinármi vyjadrili k nesúhlasnému stanovisku NR SR ku Globálnemu kompaktu OSN. Predseda SNS Andrej Danko žiada vládu, aby rešpektovala rozhodnutie parlamentu. Spolieha sa tiež na sľub premiéra Petra Pellegriniho, ktorý mu mal sľúbiť, že za Slovensko do Marakéša nikto nepôjde. Béla Bugár naznačil, že si parlament dokument zle vyložil. Robert Fico s rozhodnutím parlamentu súhlasí, no na druhej strane dúfa, že Smer-SD preto nepríde o nominanta strany, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices