Sefcovic
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union-EP.

Priatelia kohézie chcú viac peňazí od EÚ

BRATISLAVA / Bratislava sa na niekoľko hodín stala mimoriadne stráženým mestom. Na hrade sa totiž stretli špičkoví politici 16. krajín Európskej únie. Na takzvanom stretnutí priateľov kohézie sa zhodli na spoločnom postoji v rámci pripravovaného rozpočtu Európskej Únie.

Po 6. rokoch sa v Bratislave opäť stretli krajiny Európskej únie, ktoré si vravia priatelia kohézie. Prichádzajúcich hostí zo 16 krajín v mínusových teplotách vítal predseda vlády.

A čo to vlastne tá kohézia je, vysvetlil premiér Peter Pellegrini. Krajiny, ktoré značnú časť svojich investícii formujú práve z eurofondov a zo spoločného rozpočtu Európskej únie, ktorý k nám prichádza v záujme toho, aby sa stierali regionálne rozdieli medzi našimi krajinami, alebo medzi regiónmi v krajine.“ 

Premiéri a ďalší vysoko postavení politici 14. krajín únie sa zhodli v jednej veci: v budúcom rozpočte EÚ chcú dostať minimálne toľko peňazí, ak nie viac, ako doteraz.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Priatelia kohézie si chcú v rámci pripravovaného viacročného rozpočtu Európskej únie aj vďaka spoločnému tlaku vydupať čo najväčší kus koláča. Európska rada bude zasadať tesne pred Vianocami, bude to na programe. 1279 miliárd eur na 7 rokov,“ uviedol Maroš Šefčovič, predseda Európskej komisie pre energetiku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices