zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 47. týždňa 2018

NÁVRH DOHODY O BREXITE UZREL SVETLO SVETA

NEMECKO: Minulý týždeň bola zverejnená finalizácia rastu nemeckej ekonomiky za tretí kvartál. Tá medziročne výrazne spomalila, čo trhy aj očakávali. Zatiaľ čo v druhom kvartáli dosiahla medziročný rast o 2 %, tak v treťom štvrťroku spomalila dynamiku rastu na 1,1 %, čo bolo v súlade aj s prvotným odhadom. V medzikvartálnom porovnaní, t.j. tretí vs. druhý kvartál ekonomika v Nemecku spomalila o -0,2 %. Ani novembrové indexy PMI [indexy nákupných manažérov] za Nemecko sa nevyvíjali práve pozitívne. Trhy očakávali pokles hodnôt týchto indexov, no reálne klesli ešte výraznejšie. Index PMI vo výrobe si pohoršil o -0,6 bodu, no v sektore služieb bol tento pokles výraznejší, a to o – 1,4 bodu. V dôsledku toho klesol nemecký kompozitný index o -1,2 bodu na 52,2 bodu.

EUROZÓNA: Podobný vývoj indexov PMI sa prejavil aj v novembrových číslach za eurozónu. Index PMI vo výrobe klesol o -0,5 bodu, index v službách o -0,6 bodu a kompozitný index si odpísal -0,7 bodu a dosiahol 52,4 bodu.

„Slovná prestrelka medzi EK a Talianskom stále pokračuje a naďalej nie je jasné, s akým rozpočtom budú nakoniec Taliani hospodáriť. Zároveň nie je isté ani to, ako zareaguje Komisia a či Taliansku udelí pokutu v prípade, že bude trvať na svojom pôvodnom rozpočte. Ak by sa však Rímu podarilo vyhnúť sa plateniu pokuty, potrestať ho môžu samotné finančné trhy, ktorým sa nebude páčiť vysoký deficit, keďže Taliansko je už teraz druhou najzadlženejšou krajinou únie,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britskej vláde sa podarilo uplynulý týždeň, po viac ako roku a pol trvajúcich rokovaniach, schváliť návrh odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Hlavnými bodmi, ktorými sa dohoda zaoberá, sú predovšetkým práva občanov Británie v Únii a naopak, hranica medzi Severným Írskom a Írskom, vyrovnanie finančných záväzkov a prechodné obdobie po oficiálnom odchode Británie. Schválená dohoda je veľmi špecifický a podrobný dokument, ktorý v zásade umožní Británii opustiť tento spolok, no zároveň si s ním uchová blízke vzťahy. Táto politická dohoda tak konečne vyriešila obavy zo vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, čo ale nebolo cieľom ani jednej z vyjednávacích strán. Hranica nevznikne ani po skončení prechodného obdobia. Severné Írsko sa bude riadiť pravidlami jednotného trhu Únie pre voľný pohyb tovarov a Veľká Británie bude v Severnom Írsku uplatňovať európsky colný kódex. Uzavretie a schválenie tejto dohody bolo kľúčovým prvkom pri uzatváraní ďalších dohôd a rokovaní s EÚ. Po tom ako Spojené kráľovstvo oficiálne opustí Úniu (29.marca 2019) bude nasledovať prechodné obdobie v trvaní viac ako 1,5 roka (od apríla 2019 do decembra 2020), ktoré je však možné aj predĺžiť, avšak len raz, ak sa dohodnú obe strany. Ešte teda dva roky budú mať obe strany čas sa pripraviť na zmeny, nakoľko počas tohto prechodného obdobia bude aj naďalej Londýn a Brusel rešpektovať všetky európske pravidlá. Ostrovná ekonomika zostáva súčasťou colnej únie a jednotného trhu, no musí rešpektovať pravidlá slobodného pohybu osôb, služieb a kapitálu. Čo ale Británia stratí je právo hlasovať v akomkoľvek rozhodovaní týkajúceho sa EÚ.

Pre Britov pracujúcich, študujúcich, či žijúcich v iných členských štátoch Únie sa nič nemení. Aj naďalej môže viac ako 1 milión Britov žiť, resp. pokračovať v tom, čo robili doteraz, v ktorejkoľvek krajine Únie. To isté platí aj pre občanov členských krajín, ktorí žijú, pracujú, či študujú vo Veľkej Británii. Ide o viac ako tri milióny občanov Únie. Voľný pohyb bez obmedzení platí aj pre tých, ktorí sa rozhodnú ísť za týmto účelom do Británie ešte pred koncom prechodného obdobia, t. j. minimálne do konca roka 2020, čím si zachovajú britské sociálne benefity a zdravotnú starostlivosť. Ešte bude dlho trvať, kým sa definitívne schváli dohoda o brexite. Okrem finančnej otázky totižto Londýn a Brusel musia ešte doriešiť nastavenie budúcich obchodných vzťahov.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

V nedeľu sa konal mimoriadny summit Európskej únie a Británie za účelom schválenia spomínanej dohody o brexite, čo sa aj podarilo. Ide o historický prvý odchod členskej krajiny z Únie. Schválená bola taktiež politická deklarácia, ktorá opisuje budúcu spoluprácu týchto rozlúčených krajín vo viacerých oblastiach. Britská premiérka Theresa Mayová tak môže začať obhajovať schválený rozvod Británie s EÚ v parlamente, čo však nebude ľahká úloha. Proti tejto dohode je opozícia a nepozdáva sa to ani viacerým poslancom z jej vlastnej Konzervatívnej strany. Ak by sa jej nepodarilo tento návrh dohody v parlamente presadiť, do úvahy prichádza „tvrdý brexit“, čiže okamžité zrušenie všetkých zmluvných a právnych vzťahov s EÚ vrátane negatívnych dôsledkov najmä vo vzájomnom zahraničnom obchode.

USA: Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo 224 tisíc, čo je o 9 tisíc viac ako odhadoval trhový konsenzus. Zverejnená bola aj finalizácia nálady v US ekonomike podľa University of Michigan. Nálada však v novembri poklesla oproti októbru výraznejšie [o -1,1 bodu] ako sa očakávalo pri prvom odhade a dosiahla úroveň 97,5 bodu. Ani za druhým brehom Atlantiku zverejnené indexy PMI nedopadli v súlade s trhovými očakávaniami. Aj tam klesali hodnoty novembrových indexov v porovnaní s tými októbrovými, avšak o niečo miernejšie ako v Európe. Výroba si pohoršila o -0,3 bodu, služby o -0,4 bodu a kompozitný index si za november odpísal -0,5 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices