Macedonsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Macedónsko: Stúpenci opozície protestovali proti zmene názvu krajiny

SKOPJE – V macedónskom hlavnom meste Skopje sa zišli tisíce podporovateľov konzervatívnej opozície, ktorí protestovali proti dohode s Gréckom o zmene názvu krajiny na Republiku Severné Macedónsko. Hlavná opozičná strana VMRO-DPMNE, ktorá vládla v rokoch 2006 až 2016, v stredu opätovne požiadala o predčasné voľby s tým, že súčasná vláda nedokázala vyriešiť krízu v krajine.

Protestujúci sa zišli pred sídlom konzeravatívnej strany a pochodovali popri vládnych budovách, pričom kričali „Macedónsko“. Pred zhromaždením, ktoré sa skončilo v pokoji, vystúpil aj líder VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko okrem iného preto, že sa rovnako volá jeden z gréckych regiónov. Gréci sa preto obávajú, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť územné nároky na grécky región a tiež sa snažiť „prisvojiť si“ odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa nachádzala na území dnešného Grécka. Zažehnanie sváru by navyše malej balkánskej krajine otvorilo dvere do Európskej únie a NATO.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices