elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Nórsku majú svetový rekord. Tretina nových áut je elektrických

OSLO / Celkový predaj áut v Nórsku sa vlani podľa údajov nórskeho cestného zväzu NRF znížil o 6,8 percenta na 147 929 vozidiel. Podiel elektrických áut na celkovom predaji však stúpol na 31,2 percenta z 20,8 percenta o rok skôr. Ešte v roku 2013 mal predaj elektrických áut na celkovom predaji podiel 5,5 percenta.

Predaj čisto elektrických áut sa zvýšil o 40 percent na 46 092 vozidiel. Predaj áut s naftovým motorom o 28 percent klesol, predaj áut na benzínový pohon sa potom znížil o 17 percent. Predaj hybridných vozidiel, ktoré nemožno pripojiť do zásuvky, sa znížil o 20 percent. Najpredávanejším modelom v Nórsku bol vlani Nissan Leaf.

S cieľom znížiť uhlíkové emisie a znečistenie ovzdušia Nórsko oslobodzuje autá na batérie od takmer všetkých daní. Ponúka tiež majiteľom týchto vozidiel ďalšie výhody, ako je parkovanie zdarma a miesta na dobíjanie.

Najnovšie údaje posilňujú pozíciu Nórska ako globálneho lídra v predaji elektrických áut na obyvateľa. Nórsko je pritom najväčším producentom ropy a plynu v západnej Európe, jeho cieľom však je presun k ekologickejšej ekonomike.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorá zahŕňa medzi elektrické vozidlá aj hybridné autá s pripojením do zásuvky, bol v roku 2017 podiel týchto áut na celkovom predaji v Nórsku 39 percent. Druhý bol Island s podielom 12 percent a tretie Švédsko s šiestimi percentami. V Číne bol tento podiel len 2,2 percenta a v USA 1,2 percenta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices