europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Sme rodina Borisa Kollára, ako aj Progresívne Slovensko spoločne so stranou Spolu, dnes zverejnili kandidátov do eurovolieb

Lídrom kandidátky hnutia Sme rodina do májových eurovolieb bude poslanec NR SR Peter Pčolinský. Z druhého miesta bude kandidovať ďalší poslanec za hnutie Ľudovít Goga a trojku má poslankyňa slovenského parlamentu Petra Krištúfková. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda hnutia Boris Kollár, heslom hnutia pred voľbami je  „Menej Bruselu, viac zdravého rozumu“.

„Brusel je mnohokrát na hony vzdialený od toho, čo sa deje v členských štátoch,“ povedal s tým, že príkladom môže byť snaha o vytvorenie postu spoločného ministra financií či rovnaké dávky pre všetkých migrantov. Zároveň kritizoval Smer-SD, že jeho predseda hovorí niečo iné na Slovensku a jeho europoslanci zas niečo iné v Bruseli. „Naši poslanci budú v Bruseli presadzovať národné záujmy Slovenska a nie záujmy Bruselu na Slovensku,“ zdôraznil.

Hnutie Sme rodina pred časom vstúpilo do európskej skupiny Európa národov a slobody. Aj zvolení poslanci za hnutie budú pôsobiť vo frakcii tejto strany v Európskom parlamente. Hnutie spolupracuje so Slobodnou stranou Rakúska. Podľa Gogu po rokoch, keď dominovali v EP Európska ľudová strana a Strana európskych socialistov, je šanca, že tretinu hlasov by mohli získať iné zoskupenia.

Podľa Pčolinského sa treba vrátiť k pôvodnému cieľu Európskej únie, ktorým je voľný pohyb tovaru a osôb. Bruselskí euroúradníci i slovenskí europoslanci sú podľa neho odtrhnutí od reality. „Europoslanec má obhajovať záujmy Slovenska v Bruseli,“ konštatoval.

Krištúfková má ambíciu sa v EP venovať sociálnej politike.

Strany SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko (PS) dnes predstavili 14 kandidátov, ktorých postavia do súboja o slovenské kreslá v Európskom parlamente. Na čele kandidátky stojí analytik Michal Šimečka, za nín nasleduje pedagóg Vladimír Bilčík a poslankyňa slovenského parlamentu Simona Petrík. Zo štvrtého miesta kandiduje Zora Jaurová, ktorá pôsobí v oblasti kultúry, a na piatom mieste je bývalý generál Ozbrojených síl SR Pavel Macko. Za ním nasleduje dvojica ochranárov Martin Hojsík a Michal Wiezik. V poradí na ôsmom mieste kandidátky je teológ Ondrej Prostredník a za ním nasleduje právnik Tomáš Dentico. Desiatou v poradí je pracovníčka Európskej komisie Lucia Kleštincová, za ňou nasleduje Emília Mesarošová, ktorá pracuje ako opatrovateľka a zároveň sa zasadzuje za práva slovenských opatrovateliek pracujúcich v zahraničí. Na dvanástom mieste je bývalý prokurátor Michal Liptaj, ktorý v súčasnosti pôsobí na Súdnom dvore EÚ. Trinástym v poradí je Dominik Hatiar, ktorý sa venuje problematike klímy a energetiky. Kandidátku uzatvára na 14. mieste poslanec parlamentu Jozef Mihál.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

Ako na tlačovej besede zdôraznil predseda PS Ivan Štefunko, pre všetkých kandidátov je európska budúcnosť Slovenska nesmierne dôležitá, pričom ich cieľom je, aby bola SR skutočne európskou krajinou, napríklad aj úrovňou zdravotníctva a školstva. „Myslíme si, že touto kandidátkou to budeme vedieť presadzovať,“ skonštatoval Štefunko. Líder Kandidátky Šimečka zdôraznil, že do slovenskej politiky prichádza nová generácia, pre ktorú je Európa domovom a už im nestačí byť „druhoradými postkomunistickými Európanmi“. Ambíciou spoločnej kandidátky dvoch strán by podľa neho malo byť dosiahnutie dvojciferného výsledku.

V máji si občania SR budú vyberať svojich 14 zástupcov v Európskom parlamente. V prípade, že dovtedy Veľká Británia nevystúpi z Európskej únie, jeden zvolený poslanec sa dočasne neujme mandátu. Lehota na odovzdanie kandidačných listín pre strany je do 24. februára.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices