Sophia in ‘t Veld
Sophia in ‘t Veld, členka delegácie poslancov EP na Slovensku. PHOTO: © European Union- EP.

Právny štát na Slovensku: Europoslanci majú obavy z korupcie, podvodov a zneužívania eurofondov

Poslanci vyjadrili v utorok vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ale aj nezávislosťou orgánov činných v trestnom konaní a súdov na Slovensku.

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) prijal v utorok pomerom hlasov 40 (za): 7 (proti): 6 (zdržalo sa hlasovania) návrh uznesenia, ktoré sumarizuje závery Skupiny pre monitorovanie právneho štátu (ROLMG). Monitorovacia skupina vznikla po vraždách novinárov Daphne Caruany Galizie a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zamerala sa najmä na situáciu na Malte a na Slovensku.

Poslanci v prijatom texte odsúdili pretrvávajúce snahy čoraz väčšieho počtu vlád členských štátov smerujúce k oslabeniu princípov právneho štátu, deľby moci a nezávislosti súdnictva. Vraždy novinárov Daphne Caruany Galizie na Malte, Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Slovensku, ako aj Viktorie Marinovej v Bulharsku, majú podľa poslancov odrádzajúce účinky na novinárov v celej Únii.

Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári. Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom.

Výbor tiež žiada posilnenie mandátu Europolu tak, aby mohol proaktívne vstupovať do vyšetrovania väčších skupín organizovaného zločinu v členských štátoch, pokiaľ existujú vážne pochybnosti ohľadom nezávislosti a kvality vnútroštátneho vyšetrovania.

Dôkladné vyšetrenie vykonaných aj pripravovaných vrážd

Poslanci ocenili dosiahnutý pokrok vo vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zároveň však vyzvali na jeho pokračovanie, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni, s cieľom odhaliť objednávateľov vraždy a postaviť ich pred spravodlivosť.

Prijatý text si všíma, že vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. V súvislosti s rozhodnutím zveriť túto časť vyšetrovania policajnej inšpekcii Ministerstva vnútra poslanci zdôraznili, že ďalší vývoj budú monitorovať.

Korupcia, podvody, zneužívanie eurofondov a únos vietnamského občana

Výbor vyzval Komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko. Zintenzívniť boj proti korupcii a organizovanému zločinu by však malo aj samotné Slovensko.

Poslanci vyjadrili obavy aj v súvislosti s údajnými prípadmi korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti v slovenských mocenských kruhoch a varovali pred politizáciou a nedostatkom transparentnosti v procese výberu a menovania niektorých štátnych predstaviteľov štátu, vrátane policajného prezidenta. V súvislosti s aktuálnou voľbou sudcov Ústavného súdu poslanci vyzvali, aby proces ich výberu, ako aj vymenovaní kandidáti, napĺňali najvyššie možné štandardy transparentnosti, kontroly a zodpovednosti.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Výbor sa vyjadril aj k únosu vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla podľa schváleného textu zohrať rolu aj vláda SR. Poslanci vyzvali v tejto súvislosti na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajnej úlohy, ktorú v ňom mohol zohrať bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Občianska angažovanosť, ochrana novinárov a zdržanlivosť politikov

Poslanci ocenili zapojenie sa mnohých slovenských občanov a mimovládnych organizácii do zápasu za demokraciu, právny štát a základné práva v krajine a vyzvali slovenských predstaviteľov, aby takéto prejavy občianskej angažovanosti podporovali a neodrádzali od nich.

Schválený text tiež vyzýva slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, a vyjadruje znepokojenie nad vyhláseniami niektorých slovenských politikov, ktoré spochybňujú prínos nezávislej žurnalistiky. Poslanci v tejto súvislosti kritizovali napríklad verejné vyhlásenia bývalého premiéra Roberta Fica, ktoré odzneli na tlačovej konferencii z 2. októbra 2018.

Výbor tiež odsúdil nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií. Schválený text sa zároveň v nadväznosti na odchod viacerých novinárov z RTVS zamýšľa nad mierou nezávislosti a kvality verejnoprávnych médií v krajine.

Ďalší postup

Návrh uznesenia z dielne Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci bude predmetom plenárneho hlasovania počas zasadnutia EP v Štrasburgu v dňoch 25. – 28. marca.

Súvislosti

Monitorovacia skupina ROLMG bola zriadená v nadväznosti na dve ad hoc delegácie, ktoré Európsky parlament vyslal po vražde novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie na prelome novembra a decembra 2017 na Maltu a po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018 na Slovensko.

Monitorovacia skupina pod vedením poslankyne Sophie in ‘t Veld (ALDE, NL) opätovne navštívila obe krajiny v septembri 2018.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices