rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovákom pracujúcim v Rakúsku siahnu na dávky. O situácii rozhodne Európsky súd

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Vlnu rôznych názorov vyvolalo rozhodnutie Rakúska siahnuť prišelcom na rodinné prídavky. Slováci, ktorí tam pracujú, dostanú oproti rakúskym rodičom len dvojtretinovú dávku. Zníženie sa týka všetkých cudzincov, ktorí majú prácu a platia dane, hoci tam nežijú. Nepokojné európske krajiny sa obrátili na Európsku komisiu a tá dala podanie na súd.

Slovensko nie je jediná krajina, ktorej sa rozhodnutie Rakúska o krátení rodinných prídavkov nepáčilo. V celom procese vraj momentálne žiadny posun zatiaľ nenastal. Keďže bol podaný návrh na Európsky súd, musíme počkať na to, ako rozhodne. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera s napätím očakávajú toto rozhodnutie, keďže sa ozývajú aj ďalšie krajiny, ktoré by možno v budúcnosti chceli napodobniť tento krok Rakúska.

Obávam sa jednej veci, že to nie sú len Rakúšania, ale postupne ďalšie krajiny, ktoré by rady uplatnili takúto normu. Práve preto je dôležité, aby bola čím skôr daná jasná odpoveď z hľadiska Európskeho súdu, aby pokusy a omyly nepokračovali v ďalších štátoch Európskej únie,“ tvrdí Ján Richter.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Možným problémom sú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré začnú v máji, a kým tento proces prebehne vo všetkých členských krajinách, bude to trvať istý čas. Preto by podľa ministra bolo dobré vyriešiť situáciu pred termínom volieb.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices