Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union- EP.

Branislav Škripek: Poslanci Európskeho parlamentu opäť nerešpektovali hlas občanov

Dnes EP schválil Smernicu o autorskom práve na digitálnom jednotnom trhu, ktorú pozorne sledovala verejnosť. Napriek protestom a zamietavým postojom mnohých občanov, ktorí posielali poslancom maily a organizovali protestné zhormaždenia, 348 poslacnov EP zahlasovalo ZA, proti bolo 274 a hlasovania sa zdržalo 36 z nich.

Branislav Škripek hneď po hlasovaní vystúpil v pléne a povedal: „Po troch rokoch práce a hľadania optimálneho nastavenia ochrany autorských práv v digitálnej ére musíme konštatovať, že autori Smernice zlyhali. Preto som hlasoval proti a som sklamaný z toho, že europoslanci nedbali na hlas občanov a prijali ju.”

O smernici hlasovali europoslanci aj pred rokom a aj vtedy bol  B. Škripek proti. Zostáva tak stabilným odporcom tohto návrhu pre viacero dôvodov. Dnes ešte zdôraznil: „Technológie a vývoj umelej inteligencie sú obrovskou výzvou pre demokraciu. Predstavujú silný nástroj kontroly v autoritárskych režimoch. Mnohé z týchto pokrokov poskytnú autokratom nové spôsoby šírenia propagandy.”

Škripek ďalej cituje historika Nialla Fergusona: „Desí ma pokrok umelej inteligencie, ktorý dospeje až do toho štádia, že originálny spravodajský príspevok a to čo bude vygenerované technologicky, bude prakticky nerozoznateľné.” Potom je otázka akú úlohu budú zohrávať novinári a samotné médiá.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Ďalej sa europoslanec vyjadril aj k  autorom a vydavateľom, ktorí: „v mene zisku ignorujú tento fakt,  pretože ich zaujíma len odmena za ich autorstvo a prácu. Samozrejme, že na ňu majú nárok, ale nie za cenu straty slobody na internete.” Slovensko ako aj ostatné krajiny, ktoré dlhé roky existovali vo východnom bloku pod komunistickým režimom sú citlivejšie na ochranu slobody. „My, zo štátov za Želenou oponou,  máme vlastnú skúsenosť so životom v neslobode. Preto si viac uvedomujeme možné riziká a že sloboda nie je samozrejmosť. Chcem oceniť občiansku angažovanosť všetkých, ktorí sa ozývali k tejto téme. Je dobré, že zaznel ich  hlas – aj keď sa nám nepodarilo smernicu zastaviť,” povedal na záver B. Škripek.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices