Zitnanska
Jana Žitňanská a Syed Kamall. PHOTO: ©ECR.

Jana Žitňanská v Štrasburgu predstavila mladých slovenských výtvarníkov s autizmom

zitnanska
PHOTO: ©ECR.

Vzhľadom na blížiaci sa Svetový deň povedomia o autizme, ktorý bude 2. apríla, zorganizovala europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, EKR) v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu výstavu Náš modrý vesmír, na ktorej sa predstavilo 9 mladých slovenských umelcov z Bratislavy, Levíc a Banskej Bystrice, ktorí hoci každý z nich je iný a má iný štýl kreslenia či maľovania, majú jednu vec spoločnú. Všetkým bola diagnostikovaná porucha autistického spektra, známa ako autizmus.

Autisti čelia v každodennom živote mnohým výzvam. Aby mohli žiť kvalitnejšie, potrebujú špeciálny prístup, starostlivosť a vzdelávanie. Jednou z foriem liečby, ktorá sa v posledných rokoch stále viac rozširuje, je art terapia. Art terapia je jedinečná svojou schopnosťou premeniť autistické správanie v niečo produktívne a kreatívne. Umenie stimuluje mozog a trénuje ich sústredenosť a trpezlivosť. Pre autistov je zároveň pomôckou k vyjadreniu pocitov, potrieb a pohľadu na život. Ľudia s autizmom vnímajú svet okolo seba cez vizuály. Aj preto je art terapia v dosahovaní pozitívnych zmien tak úspešná. Je pre nich príjemným komunikačným nástrojom, no zároveň ponúka relax a uvoľnenie.

Zitnanska
PHOTO: ©ECR.

Porucha autistického spektra spôsobuje, že jej nositelia vnímajú svet inak. Keďže viacerí z nich sú neverbálni, práve výtvarné umenie je spôsob, ako môžu vyjadriť svoje pocity, potreby a pohľad na život. Ich umenie je ale zároveň aj pre nás spôsobom, ako ich lepšie pochopiť, ale aj ako vidieť svet pestrejší, rozmanitejší. Táto výstava je preto skvelou príležitosťou pozrieť sa na svet ich očami,“ uviedla na úvod výstavy europoslankyňa Jana Žitňanská.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Umelcom a ich sprievodu sa prihovoril aj predseda frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov Sayed Kamall, ktorý aj na základe vlastných skúseností vyzdvihol pracovné kvality ľudí s autizmom. Na výstave sa zúčastnila aj eurokomisárka Věra Jourová, Stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri Rade Európy Marek Eštok, ako aj europoslanci z rôznych členských krajín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices