manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Až 81% zamestnancov neohlási šikanu na pracovisku

ŠTRASBURG / Európsky parlament podnikol kroky na ochranu oznamovateľov korupcie. A bude to platiť aj v prípade zamestnancov. Pokiaľ budú v práci vystavení napríklad šikanovaniu zo strany nadriadeného a nahlásia to, nebude ich môcť zamestnávateľ až do vyriešenia prípadu preradiť na nižšiu pozíciu či prepustiť.

Európsky parlament chce lepšie ochrániť tých ľudí, ktorí sa rozhodnú spolupracovať s políciou a nahlásiť korupciu. „Je veľmi dôležité, že do tejto smernice sa dostáva aj ochrana zamestnancov v jednotlivých firmách a podnikoch, ktoré sú častokrát napríklad predmetom útoku,“ vyjadrila sa europoslankyňa Monika Beňová.

Reč je napríklad o šikane zo strany zamestnávateľa alebo vedenia spoločnosti. Nová smernica zakazuje odvetné opatrenia voči zamestnancom. „Stáva sa to, že až 81 percent prípadov podľa analýz ľudia neoznámia, pretože sa z istých dôvodov boja. A ten strach môže spočívať aj v tom, že sa obávajú, že ich vyhodia z práce alebo niečo zlé s nimi urobia,“ povedal europoslanec Vladimír Maňka.

V praxi to bude znamenať, že ak zamestnanec vystavený šikane a rozhodne sa to oznámiť, jeho šéf ho nebude môcť preradiť na nižšiu pozíciu, alebo pozastaviť mu výkon funkcie. To bude platiť aj pre rodinných príslušníkov, ak by pracovali v rovnakej firme.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Jednou smernicou sa tak riešia nielen pracovno-právne vzťahy, ale aj oznamovatelia korupcie. Tým sa podľa poslancov podarí „zachrániť“ aspoň časť z obrovského balíka, ktorý uniká v únii. Ročne z dôvodu korupcie uniká v únii viac ako bilión eur.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices