Leyen
Predsedníčka Komisie Ursula Von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Brusel zverejnil zoznam kandidátov na pozície budúcich eurokomisárov

Zvolená predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová odsúhlasila návrh zoznamu dezignovaných komisárov, ktorý jej zaslala Rada Európskej únie.

Stalo sa tak po sérii formálnych vypočúvaní týchto kandidátov členských štátov na komisárov, ktoré v priebehu posledných týždňov uskutočnila zvolená predsedníčka Komisie von der Leyenová.

Ďalšie kroky:

Rada Európskej únie musí teraz tento zoznam prijať v súlade s článkom 17 ods. 7 Zmluvy o Európskej únii (ZEÚ). Zoznam sa potom uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie. Zvolená predsedníčka Komisie von der Leyenová zajtra oznámi rozdelenie portfólií a spôsob, akým hodlá organizovať prácu budúcej Európskej komisie.

Následne musí celé kolégium komisárov vrátane predsedu a vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku/podpredsedu Európskej komisie schváliť Európsky parlament. Tomu predchádza vypočutie dezignovaných komisárov v príslušných parlamentných výboroch v súlade s pravidlom 125 rokovacieho poriadku Parlamentu. Keď Európsky parlament vyjadrí svoj súhlas, Európska rada formálne vymenuje Európsku komisiu v súlade s článkom 17 ods. 7 ZEÚ.

Navrhovaný zoznam dezignovaných komisárov budúcej Komisie:

Rakúsko: Johannes Hahn

Belgicko: Didier Reynders

Bulharsko: Mariya Gabrielová

Chorvátsko: Dubravka Šuicová

Cyprus: Stella Kyriakidesová

Česká republika: Věra Jourová

Dánsko: Margrethe Vestagerová

Estónsko: Kadri Simsonová

Fínsko: Jutta Urpilainenová

Francúzsko: Sylvie Goulardová

Grécko: Margaritis Schinas

Maďarsko: László Trócsányi

Írsko: Phil Hogan

Taliansko: Paolo Gentiloni

Lotyšsko: Valdis Dombrovskis

Litva: Virginijus Sinkevičius

Luxembursko: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalliová

Holandsko: Frans Timmermans

Poľsko: Janusz Wojciechowski

Portugalsko: Elisa Ferreirová

Rumunsko: Rovana Plumbová

Slovensko: Maroš Šefčovič

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Slovinsko: Janez Lenarčič

Švédsko: Ylva Johanssonová

Európska rada ďalej so súhlasom zvolenej predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej (Nemecko) nominovala Josepa Borrella (Španielsko) za vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Ďalšie informácie:

Ursula von der Leyenová bola Európskou radou navrhnutá ako kandidátka na predsedníčku Európskej komisie dňa 2. júla 2019. Na základe politických usmernení, ktoré predstavila v Európskom parlamente, bola Ursula von der Leyenová na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 16. júla 2019 zvolená väčšinou 387 hlasov za budúcu predsedníčku Európskej komisie.

Rada dostala 23. augusta od predstaviteľa Spojeného kráľovstva pri Európskej únii list, v ktorom sa uvádza: „Keďže Spojené kráľovstvo 31. októbra 2019 vystúpi z Európskej únie, predseda vlády 25. júla v Dolnej snemovni oznámil, že do novej Komisie nenavrhneme komisára za Spojené kráľovstvo, čo však nemá EÚ brániť vo vymenovaní novej Komisie. Týmto listom formálne potvrdzujem, že v súlade s vyhlásením predsedu vlády Spojené kráľovstvo nenavrhne kandidáta do kolégia komisárov na obdobie rokov 2019 – 2024.“

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices