ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská žiada prezidentku, aby nepodpísala novelu zákona o rodičovskom príspevku.

Podpora rodín patrí medzi priority strany Za ľudí, ale dvojúrovňové zvýšenie rodičovského príspevku nepokladá za správne. Podľa schválenej novely totiž na vyšší rodičovský príspevok 370 eur budú mať nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali alebo si platili nemocenské poistenie dobrovoľne. Matky poberajúce príspevok na opatrovanie však nie sú automaticky nemocensky poistené a vzhľadom na jeho výšku si len máloktorá z nich dokáže platiť akékoľvek dobrovoľné poistenie. V rovnakej situácii sú aj študentky, či nezamestnané ženy.

„Rodičovský príspevok je sociálna dávka, kde je zásluhovosť úplne nemiestna a takto nastavené pravidlá doplatia tí najzraniteľnejší vrátane mám, ktoré sa starajú o svoje ťažko zdravotne postihnuté dieťa a poberajú príspevok na opatrovanie,“ povedala Jana Žitňanská zo strany Za ľudí.

Rodiny, ktoré sú najviac ohrozené chudobou sa budú musieť uspokojiť s príspevkom o 100 eur nižším, než ostatné rodiny. Takéto opatrenie je doslova nesociálne, vytvárajúce deti či rodiny prvej a druhej kategórie a aj preto sa obraciame na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou, aby zákon nepodpísala. Verím, že poslanci vládnej koalície následne prehodnotia svoj vzťah k tým najzraniteľnejším a upravia novelu tak, aby všetci rodičia poberali jednotný rodičovský príspevok vo výške 370 eur,” povedala Jana Žitňanská.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices