cigareta, fajcenie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ak sa chystáte do baru či reštaurácie v Rakúsku, pozor: Zapálenie cigarety vás môže vyjsť draho

VIEDEŇ / V Rakúsku od 1. novembra platí zákon, ktorý zakazuje fajčenie v reštauráciách a podobných zariadeniach. Fajčiari, ktorí by tento zákon porušili dostanú mastnú pokutu. Tej sa ale v takomto prípade nevyhnú ani majitelia reštaurácií, podnikov. Návrh zákona prešiel rakúskym parlamentom ešte v júli tohto roka.

V prípade porušenia nariadenia, budú musieť fajčiari zaplatiť pokutu vo výške 100 eur. Týka sa to nie len Rakúšanov ale aj každého turistu, ktorý krajinu navštívi. Ten, kto si bude zapaľovať cigaretu pravidelne, zaplatí až 1000 eur pokutu. Majiteľom či prevádzkovateľom podnikov hrozí pokuta vo výške 10 000 eur.

Pôvodne sa malo prestať fajčiť v reštauráciách a podnikoch od mája minulého roka. Vtedajšia koaličná vláda ÖVP a FPÖ ale príslušnú časť protifajčiarskeho zákona zrušila. Zákaz sa do hry vrátil až potom, čo sa tento rok v máji kabinet na čele s kancelárom Sebastianom Kurzom rozpadol.

Odteraz si milovníci tabaku budú môcť zapáliť len na záhradkách a v ďalších vonkajších priestoroch reštaurácie. Vo všetkých verejných priestoroch, kde sa vyrába, spracováva, podáva alebo konzumuje jedlo a pitie, je fajčenie zakázané. Nový zákaz sa vzťahuje aj na dútniky, elektronické cigarety a dokonca aj na vodné fajky, ktoré sa fajčia v špecializovaných baroch.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Tento zákaz víta väčšina rakúskych politických strán. Predsedkyňa sociálnych demokratov  Pamela Rendiová-Wagnerová, ktorá je sama lekárkou, označila dnešok za „dobrý deň pre zdravie Rakúšanov a Rakúšaniek.“  Majitelia reštaurácii a barov sa ale v názore na zákaz fajčenia rozdeľujú.

Podľa dát z roku 2014 fajčí pravidelne či príležitostne asi tretina Rakúšanov. Muži fajčia viac ako ženy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices