Wolfgang Schauble
Wolfgang Schäuble v rokovacej sále EP. PHOTO: © European Union-EP.

Wolfgang Schäuble: Na pravde už nezáleží a národný egoizmus víťazí

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a predseda Bundestagu Wolfgang Schäuble si v stredu v rokovacej sále EP pripomenuli tridsiate výročie pádu Berlínskeho múra.

Predseda EP David Sassoli vzdal v úvode slávnostného zasadnutia hold odvážnym Európanom, ktorí „pokojne, bez akéhokoľvek násilia, iba silou vlastnej vôle, dokázali prekonať jarmo, ktorému boli vystavení po desaťročia‟.

„Európska demokracia a hodnoty a princípy, na ktorých je založená, nie sú žiaľ nezvratné. Vyžadujú si, aby sme ich my všetci odhodlane bránili (…) Ako svedok tých výnimočných dní v Berlíne sa nemôžem nepozerať s obrovskou obavou na návrat duchov, o ktorých sme si v Európe mysleli, že sú mŕtvi a pochovaní pod ťarchou histórie,‟ dodal predseda EP odsudzujúc nárast antisemitizmu a spomínajúc na obete teroristických útokov v Paríži spred štyroch rokov.

Celý prejav predsedu EP Sassoliho je k dispozícii tu.

„Bez zjednotenia Európy, bez túžby Európanov spoločné rásť na východe a západe by nemecká jednota neexistovala,‟ vyhlásil predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble. Nemci „nikdy nezabudnú‟ na prejavenú dôveru, ktorá umožnila opätovné zjednotenie krajiny, a to „napriek ranám, ktoré na svetadiele zanechala Nemeckom rozpútaná druhá svetová vojna‟, dodal predseda Bundestagu.

Viac..  Peking kritizuje plánované clá EÚ na dovoz čínskych elektromobilov

Wolfgang Schäuble tiež varoval, že európske hodnoty a slobody sa nešíria bez odporu a dodal: „Na pravidlách založený medzinárodný poriadok je pod tlakom – na pravde už nezáleží a národný egoizmus víťazí. Na najpálčivejšie otázky – zaistenie potravín pre celý svet, migráciu, zmeny klímy a bezpečnosť – však musíme hľadať globálne odpovede (…) Musíme prekonať úzkoprsosť, sebeckosť a strach.‟

Celý prejav predsedu Bundestagu je k dispozícii tu.

Slávnostnú schôdzu ukončili vyhlásenia zástupcov poslaneckých klubov a predstaviteľov Komisie a Rady.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Štrasburg: Začala sa ustanovujúca plenárna schôdza Európskeho parlamentu

Ustanovujúca plenárna schôdza Európskeho parlamentu (EP) vo funkčnom období 2024-2029 sa v utorok krátko po …

Consent choices