peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. Vyplýva to z najnovších výsledkov Eurobarometra. Ide o najvyššiu podporu od roku 2002, keď sa začali robiť prieskumy.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu Eurobarometra o eurozóne si 76 % respondentov myslí, že jednotná mena je dobrá pre EÚ. Ide o najvyššiu podporu od zavedenia euromincí a bankoviek v roku 2002. Oproti minulému roku, v ktorom už euro malo rekordnú podporu, táto podpora narástla ešte o 2 percentuálne body. Podobne si väčšina občanov eurozóny (65 %) myslí, že euro je pre ich krajinu prospešné: toto číslo je najvyššie za celú históriu prieskumov. Spoločnú menu podporuje väčšina občanov vo všetkých 19 členských štátoch eurozóny.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti povedal: Takmer 28 rokov po tom, ako som vpísal svoje meno medzi signatárov Maastrichtskej zmluvy, som stále presvedčený, že to bol najdôležitejší podpis v mojom živote. Euro, ktoré má dnes iba 20 rokov, sa stalo symbolom jednoty, zvrchovanosti a stability. Posledných päť rokov sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Európa zbavila následkov krízy, aby prínosy pracovných miest, rastu a investícií pociťovali všetci Európania a aby európska hospodárska a menová únia bola silnejšia než kedykoľvek predtým. Z Maastrichtskej zmluvy sme prežili iba euro a ja, a tak ma táto rekordná podpora spoločnej meny v mojich posledných dňoch vo funkcii predsedu Európskej komisie veľmi teší. Euro bolo naším životným zápasom a práve euro je jedným z hlavných tromfov Európy do budúcnosti. Postarajme sa o to, aby euro občanom naďalej prinášalo prosperitu a ochranu.“

Podpredseda Komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis, zodpovedný aj za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov, doplnil: „Euro je silnejšie ako kedykoľvek predtým. Ľudia, podniky a krajiny výrazne profitujú z toho, že sme nahradili 19 rôznych mien jednou menou. To, že väčšina Európanov podporuje euro, nie je náhoda. Táto rekordne vysoká podpora nám dáva jasný mandát pokračovať v budovaní silnejšej hospodárskej a menovej únie a v posilňovaní medzinárodnej roly eura.“

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal: „Dni, keď bola integrita jednotnej meny ohrozená, sú minulosťou. Euro je jedným z najväčších európskych úspechov a európskym občanom, podnikom aj vládam prinieslo hmatateľné výhody. Od začiatku krízy a od nástupu tejto Komisie sme posilnili našu hospodársku a menovú úniu, no táto práca ešte nie je dokončená. Budúcnosť eura ešte nie je vytesaná do kameňa. Musíme sa postarať o to, aby podpora eura naďalej rástla a aby boli jeho prínosy rozložené rovnomernejšie medzi našich občanov.“  

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Euro uľahčuje život

Euro je ešte stále mladá mena, ktorá oslávila v tomto roku svoje 20. narodeniny. Európania však jasne vnímajú veľmi praktické výhody, ktoré vniesla do ich každodenného života. Štyri pätiny respondentov súhlasia s tým, že euro uľahčilo cezhraničné podnikanie, porovnávanie cien a nakupovanie v iných krajinách vrátane nákupov online. Drvivá väčšina obyvateľov eurozóny si takisto myslí, že cestovanie je vďaka euru jednoduchšie a menej nákladné.

Euro je viac ako len mince a bankovky v našich vreckách: je symbolom jednoty a globálnej sily Európy. Ako svoju menu ho dnes používa už 340 miliónov Európanov v 19 členských štátoch. Prinieslo hmatateľné výhody pre všetkých: stabilné ceny, nižšie transakčné náklady, chránené úspory, transparentnejšie a konkurenčnejšie trhy, intenzívnejší obchod, uľahčené cestovanie a vyššiu životnú úroveň. Približne 60 krajín po celom svete na euro nejakým spôsobom naviazalo svoje meny.

Silná podpora pre reformy, koordinované hospodárske politiky, ale aj pre zrušenie jedno- a dvojcentových mincí

Zo zisťovania názorov respondentov na koordináciu hospodárskej politiky vrátane rozpočtových politík vyplýva, že 69 % Európanov si myslí, že je potrebná väčšia koordinácia v eurozóne, pričom len 7 % by privítalo menej spolupráce. Stabilne vysoké percento opýtaných (80 %) podporuje hospodárske reformy na zlepšenie výkonnosti národných hospodárstiev. To sa prejavuje aj vo výsledkoch za jednotlivé členské štáty, ktoré svedčia o väčšinovej podpore vo všetkých krajinách eurozóny.

Väčšina respondentov (65 %) uviedla, že súhlasí so zrušením nepraktických jedno- a dvojcentových euromincí tak, že sa konečné ceny nákupov v obchodoch a supermarketoch povinne zaokrúhlia na najbližších päť centov. Túto myšlienku podporuje drvivá väčšina opýtaných v 16 z 19 krajín eurozóny.

Súvislosti

Občania odpovedali na súbor otázok, ktoré siahali od vnímania a praktických aspektov eura až po to, ako hodnotia hospodársku situáciu, politiky a reformy vo svojej krajine a v eurozóne. Okrem toho sa v prieskume zisťovali názory a očakávania občanov, pokiaľ ide o príjem domácnosti a infláciu.

Prieskum prebiehal telefonicky na vzorke približne 17 500 respondentov z 19 krajín eurozóny v období od 14. do 19. októbra 2019.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices