Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Nicholsonová: Rakúsko už rok diskriminuje pracovníkov s rodinami na Slovensku, prečo Európska komisia nekoná?

Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa z pozície predsedníčky Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci obrátila listami na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyen, na eurokomisára Nicolasa Schmita a na eurokomisárku Helenu Dalli a vyzvala ich na okamžité kroky, ktoré zastavia diskriminačné rozhodnutie rakúskej vlády znížiť rodinné prídavky rodinám pracovníkov s bydliskom v zahraničí.

Ak bojujeme proti sociálnemu dumpingu na pracoviskách a na trhu práce, musíme sa postaviť aj proti sociálnemu dumpingu v oblasti práv detí pracovníkov z rôznych členských štátov EÚ. Je neakceptovateľné, že aj po roku je diskriminácia v samom srdci EÚ tolerovaná a doplácajú na to tí najzraniteľnejší,“ napísala v listoch Ďuriš Nicholsonová.

V praxi sa opatrenie indexácie dotklo najviac slovenských rodín, kvôli opatrovateľkám je Rakúsko najčastejšou destináciou Sloveniek odchádzajúcich do cudziny. Diskriminačný zákon Rakúska ovplyvňuje celkovo až 150 000 detí z EÚ, najviac zo Slovenska, Maďarska, Česka, Poľska či Rumunska.

Európska komisia začala konanie o porušení práva EÚ ihneď po rozhodnutí rakúskej vlády z 1. januára 2019. Európska komisia už viackrát vyzvala Rakúsko, aby zrušilo opatrenie, ktoré je vo vzťahu k rodinám pracovníkov iných členských štátov EÚ diskriminačné. Rakúsko avšak odmieta svoju legislatívu upraviť a výzvy od EK a ostatných členských štátov dodnes ignoruje.

Bývalá komisárka zodpovedná za sociálnu oblasť, Marianne Thyssen od začiatku indexáciu otvorene kritizovala a zdôrazňovala, že v EÚ nemôžu existovať pracovníci druhej kategórie. Na stretnutí s Ďuriš Nicholsonovou minulý rok veľmi jasne povedala, že zahraniční pracovníci, ktorí do systému prispievajú rovnako, musia dostávať rovnaké rodinné prídavky.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Konanie voči Rakúsku sa spomalilo aj schvaľovaním nového zloženia Európskej komisie. Dnes už ale noví eurokomisári majú pridelenú agendu a nič nebráni tomu, aby prípad konečne posunuli na Súdny dvor EÚ.

Žiadam vás, ako predstaviteľov novej Európskej komisie, aby ste neodkladne konali a prinútili Rakúsko garantovať pre všetkých občanov EU rovnaké práva. Riskujeme stratu dôvery občanov v európsky projekt, pretože sa ukazuje dvojaký meter vo vymáhaní pravidiel, podčiarkla v listoch Ďuriš Nicholsonová.

Lucia Ďuriš Nicholsonová spustila kvôli nekonaniu EK dokonca kampaň „Ignorované deti“, ktorej cieľom je poukázať na to, že poškodené sú najmä tí najmladší. „Indexácia je v Bruseli iba vzdušný pojem. Mojím cieľom je preto dať tomuto prípadu tvár reálnych ľudí a tlačiť na to, aby sa ľady konečne pohli,“ doplnila na záver.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európski poslanci dali poslednú zelenú európskemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím a európskemu parkovaciemu …

Consent choices