parkovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Realita niektorých európskych miest: Priplatíte za parkovanie a aj tak dostanete pokutu

KRAKOV / Viete si predstaviť, že za parkovací lístok zaplatíte viac než by ste mali, a aj napriek tomu si pri návrate k autu nájdete pokutový blok? Nuž v niektorých európskych metropolách je to realita, a to všetko pre chyby úradníkov.

Ak chcete zaparkovať v Krakove, stačí, že prídete k automatu a zaplatíte poplatok. Ani to však po novom nemusí znamenať, že nedostanete pokutu a to aj napriek tomu, že zaplatíte viac, ako by ste mali. Sťažnosti obyvateľov sa začali množiť po tom, ako mesto nanovo vyznačilo zóny parkovania. Nie je pri nich dostatočne zrejmé v ktorej zóne parkujú a tak si mnohí pre istotu kúpili drahší lístok. Na ich prekvapenie si ale za stieračom našli aj tak pokutu. „Ľudia sa sťažujú, že si pre istotu kúpili lístok akože na drahšiu ulicu a nakoniec dostali pokutu – akoby nezaplatili vôbec nič,“ uviedol Tomasz Borejza, novinár Gazeta Krakowska. „Máme tri zóny s rôznymi cenami. A áno ak zaplatíte sumu do prvej zóny – ten lístok vám v druhej či tretej neplatí,“ objasnil Michal Pyclik, hovorca komunikácie mesta Krakow.

V praxi tak ide o právne absurdum, kedy si reálne zaplatíte viac, no pokutu aj tak dostanete. Druhou možnosťou by bolo využiť platbu aplikáciou v telefóne. Ani tá vám však nepovie, v ktorej časti ste a teda neviete, koľko máte zaplatiť. Zóny totiž nie sú v sebe vzájomne obsiahnuté. Mesto Krakow sa ale bráni a tvrdí, že je to tak, ako keď si kupujete lístok do kina. Na film A vám predsa vraj nebude platiť lístok z filmu B. „Máme lístok do drahého kina a do lacného nás nepustia,“ poznamenal Tomasz Borejza.

Viac..  Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu

Najväčšie problémy to spôsobuje turistom, ktorí sa vyberajú do centra mesta, parkomaty chýbajú a tak na nich čaká parkovacia ruleta. O vyjadrenie sme preto požiadali aj krakovský magistrát. Hovorca sa na kameru vyjadriť nechcel a nakoniec utiekol. „Viem, že trestajú, ak zaplatíte viac, ale má sa to zmeniť,“ povedal v krátkosti hovorca Dariusz Nowak.

A aby toho nebolo málo, takéto pokuty vraj začnú posielať aj do zahraničia, čiže aj k nám. „Existuje na to európsky systém a my ho budeme využívať,“ dodal Michal Pyclik.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices