NRSR
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Mimoriadnu schôdzu parlamentu prerušili. Danko dal vykázať opozičných poslancov, ktorí blokovali rečnícky pult

BRATISLAVA / Mimoriadnu parlamentnú schôdzu sa síce v utorok podarilo otvoriť, no nakoniec ju Andrej Danko prerušil do stredy rána, a tak sa opätovne stalo aj teraz. Opäť by sa mali stretnúť vo štvrtok ráno. Beblavý, Poliačik Mihál a ďalší poslanci PS/SPOLU totiž neprestali blokovať rečnícky pult. Poslanci Národnej rady SR by na tejto schôdzi mali rokovať o zavedení trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o situácii okolo Istanbulského dohovoru. O uvedených zákonoch budú rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci NR SR za strany Progresívne Slovensko (PS), Spolu – občianska demokracia,  Za ľudí, OĽaNO, SaS, SME Rodina nepodporili otvorenie mimoriadnej 58. schôdze parlamentu, ktorá sa začala o 13:00 hodine. Predseda tretej vládnej strany Most-Híd Béla Bugár taktiež v reakcii na požiadavku predsedu NR SR Danka, aby na schôdzi rokovali aj o Istanbulskom dohovore a zrušení diaľničných známok, uviedol, že strana nepodporí program takejto schôdze. „Jednak sme v kampani a desať dní pred voľbami si nemyslíme, že by sme mali takto ukázať, že kampaňujeme v Národnej rade SR, a nie vonku medzi občanmi,“ vyjadril sa Bugár. Napriek tomu, že Most-Híd bol proti tejto schôdzi ich člen Eduard Adamčík hlasoval „za“ otvorenie.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Naopak, istú podporu mali od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Zámer Smeru-SD zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici.

Včera Andrej Danko prerušil schôdzu, pretože opoziční poslanci z PS/Spolu stáli pri rečníckom pulte v parlamente s tortou, ktorá mala ilustrovať svadbu medzi Smerom a ĽSNS. Danko im tak dal do 13:25 čas, aby odišli. Nakoniec ich vyzval, aby odišli a na 13.45 vyhlásil poslanecké grémium. Danko nakoniec rozhodol, že mimoriadnu schôdzu prerušuje do stredy 9.00 hodiny ráno. 

Keďže poslanci opäť nepočúvli výzvu Danka, aby opustili sálu, mimoriadnu schôdzu prerušili do štvrtka 9:00 ráno. 

Opozičným poslancom dal už druhú neospravedlnenú účasť na schôdzi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

„Vo voľbách do Európskeho parlamentu v sobotu 8. júna 2024 ma nájdete ako nezávislého na …

Consent choices