peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dlhodobý rozpočet EÚ: Čo hrozí, ak sa ho nepodarí prijať načas?

Vo štvrtok 20. februára sa v Bruseli koná summit lídrov krajín EÚ o dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021-2027. Ak sa im nepodarí dohodnúť, oneskorenie rozpočtu môže mať ďalekosiahle následky.

Predseda Európskej rady Charles Michel zvolal na tento týždeň summit lídrov krajín EÚ. Počas neho by sa mali dohodnúť na spoločnom stanovisku k dlhodobému rozpočtu EÚ na roky 2021-2027. Toto stanovisko by malo slúžiť ako mandát k rokovaniam s komisiou a parlamentom.

Európska komisia predstavila návrh rozpočtu v máji 2018. Európsky parlament k nemu prijal svoje stanovisko v novembri 2018. Charles Michel po diskusii s lídrami členských krajín predstavil 14. februára návrh, ktorý by mal slúžiť ako podklad pre rokovania. Europoslanci ho však považujú za nedostatočný.

Čas sú peniaze

Ak sa Rada EÚ opäť nedohodne, bude to mať vážne následky pre budúci sedemročný rozpočet EÚ, ktorý by sa mal začať 1. januára 2021. Odhaduje sa napríklad, že až milión mladých sa nebude môcť zúčastniť študentskej alebo pracovnej výmeny v rámci programu Erasmus+.

Každý mesiac prídeme o približne 5 000 pracovných miest vo vede a výskume, čo predstavuje okolo 3 – 4% z celkového počtu výskumných pracovných miest v EÚ. Okrem toho môže zaniknúť ďalších 7 000 pracovných miest v celkovom hospodárstve. Viac ako 100 000 projektov financovaných EÚ sa nebude môcť začať načas. Ide napríklad o programy v oblasti energetickej účinnosti, zdravotnej starostlivosti a podpory podnikania.

Súčasný dlhodobý rozpočet EÚ bol prijatý s oneskorením najmenej šesť mesiacov, aby ho členské štáty mohli náležite plniť.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

To malo dôsledky napríklad v oblasti migrácie. Pre Grécko bolo zložité využiť financovanie EÚ a pripraviť sa na migračnú krízu v roku 2015. Obydlia pre utečencov neboli pripravené a podmienky na ich prijímanie boli zlé. Švédsko a Rakúsko nemali finančné prostriedky od EÚ na prijatie ľudí, ktorí prišli cez Balkán.

V roku 2014 sa nemohlo uskutočniť 25 až 30 tisíc výmenných pobytov pre študentov a učiteľov v rámci programu Erasmus+.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli minulý týždeň počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu vyhlásil, že rozpočet musí byť ambiciózny. Inak sa nám nepodarí zlepšiť životy občanov.

„Toto nie sú iba abstraktné čísla, rozpočet má skutočné následky pre život všetkých Európanov,“ uviedol. Zmienil sa aj o obrovských investíciách potrebných napríklad na to, aby sa Európa stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom. „Dobre financovaný rozpočet EÚ je v záujme všetkých Európanov a všetkých členských štátov,“ vyhlásil.

Prečítajte si viac o dlhodobom rozpočte EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices