Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Predstavitelia V4 reagujú na koronavírus

PRAHA / Predstavitelia krajín V4 sa stretli v Prahe, aby diskutovali o hrozbách ochorenia COVID 19. Debatovali aj o utečeneckej kríze a rozlúčili sa s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim.

Ochorenie COVID 19 sme na Slovensku zatiaľ nezaznamenali. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že všetkých 247 testovaných vzoriek je negatívnych. Jednu z bratislavských stredných škôl pre hrozbu koronavírusu na dva dni preventívne zatvoria. Informoval o tom samosprávny kraj s tým, že ide o Strednú priemyselnú školu na Fajnorovom nábreží. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť v zahraničí do kontaktu s nakazeným človekom. Teraz čakajú na výsledky testov.

V Prahe sa zišli premiéri štyroch krajín takzvanej Vyšehradskej štvorky. Slovensko zastupoval Peter Pellegrini na svojej možno poslednej zahraničnej ceste ako premiér a zároveň minister zdravotníctva. Krajiny V4 si vzájomne vyjadrili podporu a ochotu pomáhať aj v boji proti hrozbe koronavírusu.

V dvoch krajinách V4 už evidujú infekciu vírusom. V Maďarsku a na Slovensku sa zatiaľ len pripravujeme nato, že sa pacient nakazený vírusom vyskytne aj v našej krajine. “ Takisto si nerobím ilúzie. Slovensko ako otvorená krajina môže očakávať v krátkej dobe, že sa takýto pacient môže vyskyytnúť. Dôležité je,že naše nemocnice sú pripravené zachytiť takýto prípad, okamžite odizolovať a snažiť sa zabrániť ďalšiemu šíreniu.“ povedal dosluhujúci premiér Peter Pellegrini. Na situáciu reagoval aj český premiér Andrej Babiš: “ Vírus je hlavná téma, my sme sa dohodli, že budeme veľmi úzko spolupracovať nielen ohľadom výmeny informácií, pretože Poľsko už má tiež prvý prípad, ale, že uložíme naším ministrom zdravotníctva úlohu aby sa bezodkladne stretli. A, že budeme spolupracovať nielen ohľadom výmeny informácií ale samozrejme ohľadom eventuálnej výpomoci.“

Koronavírus sa zatiaľ na Slovensku nepotvrdil. 247 testovaných vzoriek je negatívnych. Lekári napriek tomu vyzvali premiéra, aby najneskôr do 48 hodín zabezpečil ochranné pomôcky. Respirátory však chýbajú aj na iných miestach.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices