Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Klimatické ciele nesmú ohrozovať konkurencieschopnosť a pracovné miesta

Uplynulý týždeň predstavila Európska komisia návrh klimatického zákona. Ten po prvý raz prináša do európskej legislatívy záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Plénum Európskeho parlamentu sa ním bude zaoberať na úvod tohto týždňového zasadnutia.

Klimatická zmena je jednou zo zásadných výziev stojacich pred súčasnou Komisiou. Jej predstavitelia na čele s predsedníčkou Ursulou von der Leyen označujú opatrenia v tejto oblasti od začiatku za svoju prioritu. „Komisia v návrhu klimatického zákona približuje akým spôsobom chce dohliadať na plnenie existujúcich environmentálnych cieľov. Klimatická zmena je reálny problém a dotýka sa nás všetkých. Pre prijímané riešenia je však potrebná aj veľká miera kompromisov a najmä racionality,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Ochota počúvať, pristupovať na kompromisy a bohužiaľ často krát aj racionalita niekedy chýba tzv. klimatickým „alarmistom,“ požadujúcim okamžité a radikálne zásahy bez ohľadu na ekonomické dopady. Ich tvárou je v súčasnosti mladá Švédka Greta Thunberg. „Príkladom je aj neoprávnená kritika predloženého návrhu pre chýbajúce krátkodobé ciele do roku 2030. Tie budú pritom doplnené už v najbližších mesiacoch na základe príslušnej odbornej analýzy. Znamená to, že budú stanovené aspoň približne podľa toho čo sme schopní dosiahnuť a nie na základe túžob a želaní environmentálnych aktivistov,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Európa má ísť v boji proti klimatickým zmenám aj naďalej príkladom, v tomto zápase však nemôže zostať osamotená. „Obmedzovanie využívania fosílnych palív súvisí so spomaľovaním ekonomického rastu. Aj preto najväčší znečisťovatelia, akými sú Čína, USA, India alebo Rusko v tejto oblasti žiadne zásadné kroky neuskutočňujú,“ pripomenula Monika Beňová. Naopak, dané krajiny zneužívajú vo svoj prospech oslabovanie európskych priemyselných odvetví neustále sa sprísňujúcimi reguláciami. „Pri stanovovaní environmentálnych cieľov musíme byť ambiciózni, no nemôžeme ísť sami proti sebe, nesmieme znižovať vlastnú konkurencieschopnosť a ohrozovať tým pracovné miesta pre ľudí,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices