koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus ovplyvňuje aj svetovú ekonomiku. Kríza už klope na dvere

USA/SLOVENSKO / Situácia začína byť vážna. Prudké a nečakané zníženie úrokových sadzieb v Spojených štátoch vyvolalo obavy. Tamojšia Centrálna banka totiž stlačila úroky až o pol percenta, čo sa stalo naposledy počas krízy pred dvanástimi rokmi. Dôvodom je, okrem spomaľujúcej ekonomiky, najmä vplyv koronavírusu.

Prudké zníženie amerických sadzieb veľmi pripomína udalosti z roku 2008 a naznačuje, že kríza nám opäť klope na dvere. Záleží len na tom, dokedy ich udržíme zatvorené. Svetová ekonomika totiž začala spomaľovať už vlani a nový vírus jej na zdraví nepridal, práve naopak. Zrejme si tak dá krátkeho šlofíka. „Vidíme dosah na cestovný ruch a vnímame obavy zástupcov priemyslu. Nevieme, ako dlho a akou silou budú ovplyvňovať ekonomiku, no situácia je nepredvídateľná,“ vyjadril sa Jeremy Powell, šéf americkej centrálnej banky.

„Predpokladáme, že svetová ekonomika skončí v prvom kvartáli a možno aj v druhom v recesii,“ uviedol Stanislav Pánis, hlavný ekonóm  J&T Banky.

Práve tieto obavy a tlak amerického prezidenta prinútili tamojšiu Centrálnu banku, aby zasiahla a znížila úrokové sadzby o pol percenta. „Paradoxne si to niektorí trhoví hráči vysvetlili aj tak, že keď už reaguje centrálna banka, tak to môže byť vážnejšie, ako predpokladali,“ poznamenala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

„Pozrite sa na Nemecko, Japonsko alebo iné krajiny, ktoré pumpujú veľa peňazí do ekonomiky a majú negatívne sadzby. My by sme ich mali mať nižšie a ísť príkladom, nie nasledovať ich,“ vyhlásil americký prezident Donald Trump.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Nižšie sadzby vírus nevyliečia a je otázne, či vôbec pomôžu ekonomike. Krok FEDu sa tak môže minúť účinku. V podstate je akýmsi babysitterom akciového trhu. Akonáhle akciový trh trošku zakašle a klesne, FED mu pribehne na pomoc,“ skonštatoval Pánis.  Problém nielen v Amerike totiž aktuálne nie je v tom, že nemá kto kupovať, ale skôr vyrábať. Podľa optimistických scenárov by mala svetová ekonomika prestať kýchať najneskôr do leta a v druhom polroku naháňať straty z predchádzajúcich mesiacov.

Namiesto prepúšťania a stagnácie by mal prísť boom. Všetko však môže byť aj inak a to vtedy, ak bude strach ťahať za dlhší povraz. „To, čo by sa mohlo stať je, že keď sa panika a neistota preženie, trhy to tiež preženú, spotrebitelia budú nadmieru opatrní, v tomto môže byť to pribrzdenie ekonomiky viditeľné,“ dodala Muchová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices