zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Česká firma začala vyrábať rúška, ktoré zachytávajú a ničia koronavírus

BRNO / Brnianska firma vyvinula v spolupráci so zahraničnými partnermi masky s nanovláknom a oxidom medi, ktoré sú schopné zachytiť všetky vírusy a zahubiť ich. Podľa spolumajiteľky firmy Jany Zimovej rúška a respirátory vydržia dlhšiu dobu a to 24 hodín. Ľudia ich preto môžu použiť opakovane. V Česku by mali byť k dispozícií najneskôr v prvej polovici apríla.

Firma vyvíja nanovlákna a dodáva ich zahraničným partnerom. Masky teraz necháva vyrábať v Turecku a využíva k tomu patent izraelských partnerov na použitie akcelerovaného oxidu medi. Zimová uviedla, že pôvodne mali byť masky dostupné koncom marca, no kvôli zadržaniu vzoriek v Rakúsku nastalo predĺženie. Preto sa posúva termín k získaniu certifikátu. Podľa Zimovej spoločnosť rokuje o doprave ďalších vzoriek a masiek s českou vládou a tureckým prezidentom. Viesť by ich mal špeciálny kuriér, aby sa zamedzilo ich zadržaniu. Spolumajiteľka taktiež uviedla, že nie je možné masky poslať napríklad cez Nemecko. „Tamojšia vláda by to odchytila a my by sme vo finále museli najskôr predať im.“ Z Nemecka sa po nariadení predstaviteľov tamojšej vlády nesmú rúška vyvážať.

Firma okrem zapojenia oxidu medi pre vyhubenie vírusov riešila aj to, aby  masky vydržali dlhšie než na jedno použitie. Oproti klasickým rúškam ich tak bude možné použiť opakovane, pretože kvôli ničeniu vírusov nehrozí, že by sa v rúšku hromadili. Pokiaľ človek bude nosiť rúško napríklad tri hodiny denne, vydrží mu podľa firmy zhruba týždeň.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Zimová uviedla, že za deň bude možné vyrobiť pre český trh 60 000 rúšok, ktoré by mohli slúžiť klasickému trhu, a 30 000 respirátorov napríklad pre zdravotníkov alebo policajtov. Respirátory sú lepšie prispôsobené napríklad na rozprávanie sa. Firma v máji plánuje výrobu masiek aj v Brne, ich cena by mala byť nižšia.

Respilon zároveň rieši problém s čínskymi partnermi, kde má naskladnených asi 750 000 klasických rúšok s nanovláknom, ku ktorým sa nemôže dostať niekoľko týždňov. Dôvodom je, že nákaza koronavírusom sa začala šíriť z Číny. Firma zatiaľ rokuje o tom, ako by sa k zásobám dostala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska zdravotná únia je lepšie pripravená na boj proti ohrozeniam zdravia

Podľa nedávnych prieskumov Eurobarometra[1] patrí zdravie medzi hlavné priority európskych občanov. Dve nové správy, ktoré boli …

Consent choices