Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament zvoláva na budúci týždeň mimoriadne plenárne zasadnutie

Predseda EP a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu.

Rozhodnutie o zvolaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia na 26. marec padlo po dopoludňajšej neformálnej diskusii predsedu EP s lídrami poslaneckých klubov. Tí schválili návrh predsedu EP Davida Sassoliho v rámci takzvaného písomného postupu vo štvrtok podvečer.

Poslanci budú počas mimoriadneho plenárneho zasadnutia diskutovať a hlasovať o prvých troch návrhoch z dielne Európskej komisie zameraných na boj proti pandémii COVID-19 a jej následkom. Rýchle schválenie týchto legislatívnych textov, ktoré prinesú občanom a členských štátom EÚ konkrétnu pomoc a podporu, je v aktuálnej bezprecedentnej situácii podľa vedenia EP nevyhnutné.

„Európsky parlament si plní svoje povinnosti a bude tak konať aj naďalej. Parlament musí ostať otvorený, pretože vírus nemôže skoliť demokraciu. Sme jedinou európskou inštitúciou zvolenou jej občanmi a chceme ich naďalej zastupovať a chrániť,‟ vyhlásil predseda EP David Sassoli.

Tri legislatívne návrhy na programe zasadnutia sa týkajú:

  • Investičnej iniciatívy v reakcii na koronavírus, prostredníctvom ktorej by sa z fondov kohéznej politiky malo vyčleniť 37 miliárd eur na podporu opatrení členských štátov zameraných na riešenie krízy a jej následkov,
  • legislatívneho návrhu na rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ tak, aby sa jeho prostriedky mohli využiť aj v prípade krízy v oblasti verejného zdravia,
  • ukončenia praxe takzvaných letov duchov, keď letecké spoločnosti lietajú s prázdnymi lietadlami v snahe vyhnúť sa prepadnutiu prevádzkových intervalov.
Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Predsedníctvo EP čoskoro prijme konkrétne opatrenia týkajúce sa praktických otázok súvisiacich s usporiadaním schôdze, ktoré by okrem iného mali umožniť hlasovanie na diaľku. Mimoriadne plenárne zasadnutie formálne nahradí schôdzu, ktorá sa mala uskutočniť v dňoch 1. – 2. apríla.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices