koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko má 400 nakazených koronavírusom, Sulík nesúhlasí s „vypnutím Slovenska“

BRATISLAVA / Na Slovensku je už 400 potvrdených prípadov koronavírusu. V našej krajine je vyhlásený núdzový stav pre zdravotníctvo a sociálne zariadenia. Rovnako sú zavreté všetky obchody okrem potravín, lekární a drogérií. Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus COVID – 19 za pandémiu.

Premiér Matovič dnes na tlačovej konferencii povedal, že v hre je stále aj „blackout“ pre koronavírus. Nevylúčil úplné obmedzenie pohybu, či zásadné obmedzenie ekonomiky. Je možnosť urobiť s tým vírusom krátky proces ako vo Wu-Chane,“ povedal premiér.

Matovič ďalej dodal, že v prípade blackoutu by bola v uliciach armáda. Príslušníci armády by mali zabezpečovať prístup k potravinám, aby každá domácnosť mala dostatok jedla na prežitie.

O prípadnom blackoute by sa mohlo rozhodnúť do týždňa alebo dvoch, myslí si Matovič.

Richard Sulík je proti blackoutu. Som zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ako je napríklad tzv. blackout Slovenska,“ napísal.

K blackoutu Slovenska sa vyjadril aj Peter Pellegrini

„Pri téme takzvaného blackoutu vidím tri zásadné riziká. Prvé – premiér, ktorý má byť v ťažkých časoch lídrom a prijímať zodpovednosť za krajinu, sa opäť raz pokúša hrať svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov. Slovensko sa nedá riadiť anketami, a v časoch krízy už tobôž nie. Druhé riziko – „vypnutie krajiny“ sa môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no určite ho nezničí úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. Lebo asi ťažko si vieme predstaviť, že by sme Slovensko hermeticky vedeli uzavrieť od zvyšku sveta.

Tretie riziko je v drastickom dopade na ekonomiku, ktorá je beztak ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. Celý nápad sa mi zdá byť sociálnym experimentom, ktorý by mohol priniesť nepredvítateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát, pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča.

Vyzývam k zdravému rozumu aj koaličných partnerov, aby zastavili tento experiment a sociálne inžinierstvo a na druhej strane dbali na poctivé dodržiavanie doteraz prijatých opatrení,“ uviedol.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices